Õiguskantsler uurib avalik-õiguslike tasude seaduslikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalik omavalitsus võib oma territooriumil kehtestada tasulise parkimise ala ja võtta selle eest seaduslikult tasu.
Kohalik omavalitsus võib oma territooriumil kehtestada tasulise parkimise ala ja võtta selle eest seaduslikult tasu. Foto: Peeter Langovits

Õiguskantsler Indrek Teder alustas omaalguslikult menetluse, et selgitada välja, kas Eesti kohalikes omavalitsustes kehtestatud avalik-õiguslikud tasud vastavad põhiseadusele.

Selleks saatis õiguskantsleri kantselei teabenõude 25 omavalitsuse valla- ja linnavolikogude esimeestele, vallavanematele ja linnapeadele, pärides neilt infot seal kehtestatud tasude ja nende aluseks olevate õigusaktide kohta.

Täpsemalt soovib õiguskantsler kontrollida, kas kohalikud omavalitsused järgivad põhiseaduse paragrahve, mis lubavad avalik-õiguslikke tasusid kehtestada vaid seaduse alusel.

«Tasu on avalik-õiguslik siis, kui seda võetakse avalik-õiguslikus suhtes ehk lihtsustatult öeldes haldustoimingute eest. Kohalik omavalitsus võib avalik-õiguslikke tasusid kehtestada üksnes eeldusel, et seadusandja on selleks andnud volitusnormi, milles on kindlaks määratud avalik-õigusliku rahalise kohustuse elemendid (sealhulgas tasu maksmiseks kohustatud isikud, tasu suuruse või selle kindlaksmääramise tingimused jne),» selgitatakse õiguskantsleri kantseleist saadetud kirjas.

Näiteks võib kohalik omavalitsus oma territooriumil kehtestada tasulise parkimise ala, mille piires parkimisel peab mootorsõiduki juht maksma parkimistasu.

«Eelnevast tulenevalt ei väljenda õiguskantsler kõnealuse menetluse alustamisega seisukohta, et iga kohalikes omavalitsustes kehtestatud tasu põhiseadusele vastavus on küsitav,» lisatakse kirjas.

«Selgitan, et käesoleva teabe nõudmisega soovib õiguskantsler saada üksnes ülevaadet, milliste teenuste ja toimingute eest kohaliku omavalitsuse üksused tasu võtavad.»

Pärast info kokku kogumist otsustab õiguskantsler, kas on vaja põhjalikumalt kontrollida mõne konkreetse tasu kooskõla põhiseadusega.

Nii palubki õiguskantsler oma teabenõudega loetelu kohalike omavalitsuste õigusaktidest, mis kehtestavad tasu mõne teenuse või toimingu eest, samuti selgitust, millisele seadusele tasu võtmine tugineb ja kui palju viimasel kolmel aastal nende tasude eest omavalitsusele tasu laekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles