Reisijatest hakatakse tegema alastipilte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipeasid röntgenikiirtega läbivalgustamine lennujaamades tõenäoliselt ei ohusta, nemad lähevad lennumasinasse läbi VIP-käikude. Tavaline inimene peab aga edaspidi enne reisi mõtlema, kuidas ka paljastava skanneri ees esinduslik välja näha.
Riigipeasid röntgenikiirtega läbivalgustamine lennujaamades tõenäoliselt ei ohusta, nemad lähevad lennumasinasse läbi VIP-käikude. Tavaline inimene peab aga edaspidi enne reisi mõtlema, kuidas ka paljastava skanneri ees esinduslik välja näha. Foto: Eero Barndõk

Euroopa Komisjoni kava hakata 2010. aastast lennujaamades reisijate läbiotsimiseks skannereid kasutama solvab inimeste väärikust, leidsid europarlamendi saadikud.


BBC teatel näeb kontrollimine välja nii: reisija seisab kabiinis, kus temast tehakse röntgenikiirte abil kolm pilti, igaüks pisut erinevas asendis. Sekundite jooksul toodab skanner kehast kujutise.


Ekraanilt on seejärel näha alasti inimene ja kõik, mida ta varjab – olgu selleks relv või narkootikumid. Juhul kui eemal, eraldi ruumis viibiv turvatöötaja avastab röntgenkujutises midagi tavatut, annab ta kolleegidele sellest raadio teel teada.


Europarlamendi saadikud leidsid neljapäeval, et sellise otsuse tegemiseks vajalikud tingimused pole täidetud ning nad nõuavad olukorra täpsemat uurimist. Resolutsiooni poolt hääletas 361, vastu 16 ja erapooletuks jäi 181 saadikut, kirjutas ajalehe European Voice võrguväljaanne.


Euroopa Komisjoni (EK) määruse eelnõu järgi oleksid nn kehaskannerid ehk seadmed, mis röntgenikiirte abil inimesest alasti pildi teevad, ELi lennujaamades vabatahtlikud reisijatele, kes ei soovi, et julgestustöötajad neid läbi otsivad.


Praegu katsetatakse seadmeid Helsingi Vantaa, Amsterdami Schipholi ja Londoni Heath­row’ ja Lutoni lennujaamas. Samasugune süsteem on kasutusel ka USAs ja Austraalias.


ELi transpordivoliniku Antonio Tajani pressiesindaja rõhutab, et reisijad võivad ka tulevikus otsustada turvakontrollis moodsa skanneri asemel vana hea metallidetektori kasuks. Viimasel juhul on turvatöötajal endiselt õigus reisija läbi otsida.


Samuti ei kavatse EK ühtki liikmesriiki sundida kehaskannereid kasutusele võtma. Saksamaa teatas eile, et isegi kui kava ELis vastu võetakse, nemad «selle nonsensiga», nagu ütles üks siseministeeriumi ametnik, kaasa ei lähe.


Saadikud aga arvavad, et skannerite kasutamine on sisuliselt sama mis reisijate alasti läbiotsimine ning see rikub õigust privaatsusele ja inimväärikusele, rääkimata võimalikust andmekaitseohust.


Nimelt nõuab parlament EK-lt, et skanneritele kehtestataks asjakohased kaitsemeetmed, mis takistaks reisijate, iseäranis kuulsuste intiimsete piltide võimalikku lekkimist internetti. Seal saaks neid kindlasti krõbeda hinna eest üksildastele hingedele maha müüa. EK lubab siiski, et pilte ei salvestata.


Parlamendisaadikud on paljusid skanneritega seotud aspekte liialdanud, märkis EK pressiesindaja Briti ajalehele The Times. «On tõesti nii, et kehast tehakse pilt,» ütles pressiesindaja. «Aga selle kvaliteet meenutab pigem fotonegatiivi, see pole väga selge kujutis, ent piisav, et avastada metallasju, lõhkeaineid või kummalisi esemeid.»


«Kuigi öeldakse, et pildid pole fotokvaliteediga, on seal üpris selgelt näha suguelundid ja tervisega seotud intiimsed üksikasjad, nagu rinnaimplantaadid ja kolostoomikotid,» pareeris Briti eurosaadik Sarah Ludford.


Komisjoni väitel on skanneritel metallidetektorite ees mitmeid eeliseid, mis aitavad turvakontrolli kiirendada. See omakorda lühendab reisijate järjekordi.


Europarlamendi käed on selles küsimuses siiski seotud, sest transpordikomisjon jõudis EK kehaskannerite ettepaneku sel kuul juba heaks kiita. Teisisõnu ei pea EK enam saadikute kriitikale tähelepanu pöörama.


Ometi öeldi EKst neljapäeval, et parlamendisaadikute etteheiteid võetakse tõsiselt. Kuna viimased tahavad, et enne uute meetmete kasutuselevõttu konsulteeritaks ka reisijateühenduste, inimõiguslaste ja tervishoiuekspertidega, korraldab transpordivolinik Tajani 6. novembril foorumi, kus osalised oma seisukohti selgitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles