Kaitsepolitsei pinnib Pärnu linnajuhte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abilinnapea Simmo Saar eile kaitsepolitsei amentikuga vestlemas.MITTE KASUTADA!
Abilinnapea Simmo Saar eile kaitsepolitsei amentikuga vestlemas.MITTE KASUTADA! Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu linnapea Mart Viisitamm, kelle kabineti, auto ja kodu kaitsepolitsei eile põhjalikult läbi tuustis, osutas eilsete sündmuste põhjustest rääkides vihjamisi omaenda erakonnakaaslase peale.



Eile hommikul, tööpäeva alguses Pärnu linnavalitsusse saabunud kaitsepolitsei töötajad otsisid kõigepealt läbi linnapea Viisitamme ja abilinnapea Simmo Saare kabinetid.


Hiljem lahkusid linnajuhid majast koos kaitsepolitseinikega, kes otsisid läbi ka meeste autod ja kodud. Eile õhtul jättis Viisitamm mulje, nagu poleks päevasündmused teda eriti üllatanud.


«Eestis avalikus sektoris töötades on olukord miskipärast juba selline, et iga päev, mil tööle tuled, pead arvestama, et selline sündmus võib toimuda,» ütles Viisitamm eile õhtul, pisut pärast kaitsepolitseinike lahkumist tema kodust.


Otsesõnu ta poliitilisi rivaale ei süüdistanud, ehkki andis mõista, et omad kahtlused tal on. «Kas siin on mängus mingi poliitiline protsess või Koit Pikaro, on praegu vara rääkida,» sõnas ta.


Eile õhtul olid linnapea ja abilinnapea Simmo Saar veel plekitu renomeega mehed, sest ehkki riigihankenõuete rikkumise paragrahvi alusel on kriminaalasi küll algatatud, pole kahtlustust kummalegi esitatud.


Paragrahv on ometigi ähvardav – süüdimõistmise korral võib see kurjategija kuni aastaks trellide taha viia.


Lääne ringkonnaprokuratuur ei teinud eile siiski saladust, et kahtlustab linnajuhte riigihanke mõjutamises, et linnatänavate hooldamise leping oma soosikust firmale suunata.


Pärnu Postimehe andmetel räägib uurimisversioon ASist Baltifalt. Saar ja Viisitamm üritanud väidetavalt mõjutada riigihankekomisjoni otsustama just Baltifalti kasuks, ehkki OÜ Rapla Teed esitas linnale odavama pakkumise.


Plaan nurjus vaid teiste komisjoniliikmete vastuseisu tõttu ning suvepealinna tänavate hooldamise eest esitab linnale arveid Rapla Teed.


Samas väitis uudisteagentuur BNS eile allikat nimetamata, et ka Baltifalt pole uurimise tulipunktis. Äripäev paiskas õhku versiooni, et selleks on hoopis Cleanaway – kolmas samal hankel osalenud firma.


Äripäev tugines siin hanke võitnud Rapla Teede juhatuse liikme Tõnu Vilipuu sõnadele, kellele jäänud hanke ajal mulje, nagu soosituks just
Cleanawayd. «Ma arvan, et tegelik probleem ja uurimise põhjus on siiski mujal kui selles teedehoolduse lepingus,» lisas ta.


Kahtlused Baltifalti soosimises muudab aga pikantseks asjaolu, et selle firma juhatusest jookseb läbi Keskerakonna helde rahastaja, praegu altkäemaksusüüdistusega maadleva ärimehe Priit Posti nimi.


Esmar Ehituse juhina tegi Post ühest teisest keskerakondliku võimu all olevast omavalitsusest – Tallinna linnast – firmale jõudsa rahaallika, prokuratuuri süüdistuse järgi maksis ta seejuures ka Tallinna kommunaalametnikule üle 100 000 krooni altkäemaksu.


Esmarile monopoli taganud leping vee- ja kanalisatsiooni­trasside ehituseks Pirital Mähel tõi Esmarile üle 300 miljoni krooni, firma rahastas aga Keskerakonda hiljem mitme miljoni krooniga.


 «Kuuldused, et kapo uurib Pärnu linnas toimuvaid riigihankeid, levisid juba mitu kuud, et mitte öelda pool aastat,» tunnistas Viisitamm. «Ma olin selle suhtes rahulik – las teevad oma tööd ja kui keegi on andnud põhjust süüdistusteks, tuleb see välja tuua. Täna (eile – toim) saimegi siis enam-vähem tutvuda kapo versiooniga toimunust.»

Linnapea ei jätnud ka mainimata, et peab kapo ja prokuratuuri avalikkuselegi tutvustatud nägemust absurdseks.


Pärnu linna riigihankekomisjoni liikmed olid eile oma väljaütlemistes nõutud. Komisjoni juhtinud endise abilinnapea Vambo Talu hinnangul ei olnud ei Saarel ega Viisitammel võimu komisjoni otsust mõjutada. Keskerakondlased olid ühe erandiga oma hinnangutes vaoshoitud. Muidu innukas peasekretär Priit Toobal loobus enne uurimistulemuste selgumist kommentaaridest üldse.


Erandiks on Pärnu linnavolikogu keskerakondlasest liige, Viisitamme teravalt kritiseerinud Koit Pikaro. Ekspolitseinik tõdes sapiselt, et kapo huvi Viisitamme vastu ei üllata teda põrmugi ja ta «ei pea juba aastaid Viisitamme ausaks inimeseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles