NATO kindral: küberkaitsekeskus toetab kõigi NATO liikmete julgeolekut

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Arendusväejuhatuse ülema kindral Stéphane Abriali auks oli tema Eesti-visidi ajal üles rivistatud Vahipataljoni aukompanii.
NATO Arendusväejuhatuse ülema kindral Stéphane Abriali auks oli tema Eesti-visidi ajal üles rivistatud Vahipataljoni aukompanii. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna Eestit külastanud NATO Arendusväejuhatuse ülem kindral Stéphane Abrial ja Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots kinnitasid, et Eestis asuv NATO Küberkaitsekeskus areneb hoogsalt.

«Praegu on NATO Küberkaitsekeskusega seotud kaheksa maad, loodame tulevikus kaasata rohkem riike, ressursse ja vahendeid,» ütles kindral Abrial. «Küberkaitsekeskus on kõrgel tasemel ning peab arenema, et täita oma ülesandeid kõigi liitlasriikide küberjulgeoleku arendamisel,» vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja tema sõnu.

Kindral Laaneots ja kindral Abrial arutasid paindliku kaitsekoostöö ja ressursside säästmise võimalusi. «Balti õhuturve on suurepärane näide ressursside kokkuhoidlikust kasutamisest,» ütles kindral Abrial. «Eesti üksused tegutsevad Afganistanis ja liitlasriigid, kel on hävitajad, valvavad teie õhuruumi.»

Kindral Laaneots kinnitas, et Eesti on valmis NATO õhuturbemissioonile toetust suurendama, «Valmistame ette Ämari lennuvälja, et vajadusel vastu võtta NATO üksusi,» ütles Laaneots.

Kindral Abrial ja kindralleitnant Laaneots arutasid ka Balti Kaitsekolledzi arendamisega seotud teemasid, samuti andis kaitseväe juhataja NATO väejuhatuse ülemale ülevaate Eesti Kaitseväe lähiaja arenguplaanidest.

Kindral Abrial kohtus täna president Toomas Hendrik Ilvese, kaitseminister Mart Laari ja kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsaga, külastas NATO küberkaitsekeskust ning osaleb Tallinnas korraldataval hübriidohtude eksperiment-seminaril.

Kindral Abrial on üks kahest NATO strateegilisest ülemast. Talle allub Norfolkis, USAs paiknev NATO arendusväejuhatus, mis vastutab NATO arendus- ja ümberkorraldustegevuse ning väljaõppe eest. Teine – Euroopas paiknev operatsioonide väejuhatus - juhib NATO operatsioone nii Afganistanis kui teistes konfliktikolletes.

Eelmine NATO arendusväejuhatuse ülem, USA kindral James N. Mattis külastas Eestit 2008. aasta juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles