Ojuland: Valgevenele tuleb kehtestada sihipärased majandussanktsioonid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Erakogu

Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland nõudis Euroopa Parlamendi täiskogu istungil peetud kõnes sihipäraseid majandussanktsioone Valgevene suhtes.

«Me arutame sel aastal olukorda Valgevenes neljandat korda, kuid endiselt pole detsembris kinnipeetud poliitvange vabastatud,» nentis Ojuland.

Ojuland hindas kõrgelt Euroopa Liidu Nõukogu otsust rakendada kõrgete Valgevene ametnike suhtes viisasanktsioonide ja nende varad külmutada, mis tema sõnul näitas, et Euroopa Liidu mure Valgevene rahva pärast pole tühi retoorika.

«Võib-olla ei väljendanud me ennast piisavalt selgelt,» ütles Ojuland. «Seega kutsume me Euroopa Liitu üles laiendama karistusmeetmeid Lukašenka režiimi suhtes.» Ojuland selgitas, et läbimõeldud sihipärastel majandussaktsioonidel riigi omandis olevate ettevõtete vastu on tulemus, mida Valgevene võimud ei saa eirata.

«Lukašenka kuritegeliku režiimi sissetulekud sõltuvad suures osas kemikaalide, rasketööstuse ja tekstiilide ekspordist,» märkis Ojuland. «Lõigates ära Euroopa turu, demonstreerime oma sihikindlat kavatsust Lukašenka režiim kukutada.»

Ojuland võttis oma sõnavõtu kokku rõhutades, et praegu on meie võimuses kutsuda esile muutus Valgevenes. «Valgevene rahvas vajab režiimisiiret,» rõhutas Ojuland. «Me ei peaks keelama neile nende kauaoodatud vabadust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles