Keskerakonna sisekriitikuile oli Pärnu lüüasaamine valus

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ehkki Pärnu ekslinnapea Mart Viisitamme sõnul ei ole Keskerakonnas praegu organiseerunud opositsioonilist tiiba olemas, käis eksriigikogulane Evelyn Sepp teda läinud nädalal Pärnus Kadri Simsoni ees toetamas.

Läinud reede õhtupoolikul valitses Pärnu Ülejõe gümnaasiumis väike ärevus. Keskerakonna Pärnu linna piirkonna aastakoosolekule oli inimesi tulnud kaugelt üle esindusnormi – veerand liikmetest.

Selle normi mõte on, et juhtimist ei saaks üle võtta mõni väike grupp. Ent just ülevõtmine plaanis oligi, st kavatseti maha hääletada senine piirkonna juht Viisitamm ja asendada ta Simsoniga, kes alles mõni päev varem oli vormistanud end ümber erakonna Pärnu maakonnaorganisatsioonist linnaorganisatsiooni liikmeks.

Mõlemad kandidaadid esinesid sõnavõtuga, samuti sai sõna tervituseks Viisitamme kutsutud külaline Tallinnast, Evelyn Sepp. Simsoni sõnul kõnelesid tema ja Sepp ettenähtud kümme minutit, Viisitamm aga rääkis ligi tunni.

Simsoni veenev võit

Küsimusi kandidaatidele saalist ei tulnud. Salajasel, hääletuskastidega valimisel saavutas Simson suure häälteenamusega veenva võidu.

Ekslinnapea, kes ise riigikogu valimistel ei kandideerinud ja kelle hiljutine õigeksmõistmine ametikuriteos linnapeana on praegu vaidlustatud riigikohtus, positsioneeris end aastakoosolekul erakonna juhtide tegevuse kriitikuna. Siseopositsioonis on varem esile tõusnud ekssiseministrid Ain Seppik ja Kalle Laanet ning erakonna valimisnimekirja lõppu paigutatud Sepp, kel ei õnnestunud parlamenti pääseda.

Sepp ütles, et tema esinemine Pärnu aastakoosolekul oli mõeldud eelkõige Tallinna keskerakondlaste tervitusena ja sisulist põhjust Viisitamme Pärnu parteijuhina välja vahetada ta ei näinud. «Pärnu piirkond on olnud juhitud keskmisest paremini,» sõnas ta.

Simsoni sõnul nõustub ta Sepaga selles, et aastakoosolekule tulnud 102 inimest 359 piirkonna liikmest tähendab, et seal on väga palju aktiivseid keskerakondlasi. «Paraku Sepal muid teadmisi Pärnu piirkonna kohta ei ole,» sõnas ta.

Näiteks Pärnu Postimees kirjutas juhtkirjas, kommenteerides Pärnu tsentristide juhi Viisitamme väljavahetamist Simsoni vastu, et esimese poolt siseopositsionääri ja printsipiaalset mõtlejat mängida on parimal juhul hale. «Simson on Viisitammega võrreldes päris poliitik.»

Viisitamm aga ütles, et ei tulnud kriitikaga erakonna juhtimise aadressil välja ootamatult ja selle ajendil, et teda maha võtma hakatakse, vaid ütles oma arvamuse valimisvõiduta jäämise kohta välja juba Keskerakonna valimisjärgsetel aruteludel Pärnus, milles osales ka Simson.

«Kadri nägi, et erakonna juhtkond on teinud kõik õigesti: eksinud on aga konkreetsed tädid kusagil maapiirkondade kauplustes, kes õigel päeval ei tulnud flaiereid jagama,» lausus Viisitamm. «Kogu Eesti on [Reformierakonna värvi] kollane ja hakkab ka [sotside värvi] punaseks minema, aga meil leitakse ikka põhjusi konkreetse valla pinnalt, miks see kollaseks või punaseks hakkab värvuma, mitte aga ühtsest pildist.»

Simson ütles, et valimistulemusi kokku võttes on Pärnus pigem räägitud, et alati ei saa kõik erakonnad võita, ning järgmine kord tuleb teha parem tulemus. «See küll ei vasta tõele, et oleksin oma maapiirkondade valijate peale pahane. Ilmselt on Viisitamm oma mõtte minu suhu pannud,» rääkis ta.

Viisitamm: Kesknädal kinni

Viisitamme hinnangul on aga valimistulemus paljus seotud Keskerakonna lähedaste Vene-suhetega, mida eesti valijad omaks ei võta. Tema ettepanekute seas Pärnu piirkonnale ja erakonnale on ka parteilehe Kesknädal sulgemine.

«Ma ei näe Kesknädalal mõtet. Nägin mõtet siis, kui Allan Alaküla oli peatoimetaja ja leht natukenegi üritas tasakaalustada meediapilti meie erakonna seisukohtadega. Aga viimane korralik uudis, millega seal üleriigilisse meediasse jõuti, oli pumppüssiskandaal. Kui palju aastaid sellest juba möödas on?» rääkis ta.

Eile otsustasid Pärnu keskerakondlased, et lisaks piirkonna esimehe kohale jäetakse Viisitamm sügisel ilma ka volikogu fraktsiooni esimehe kohast, põhjuseks tema väidetavalt vähene Pärnus viibimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles