Maailma kõige ohtlikumaks peetav tuumajaam suletakse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamaoka tuumajaam
Hamaoka tuumajaam Foto: SCANPIX

Jaapan alustas maavärinariski tõttu maailma kõige ohtlikumaks peetava tuumajaama sulgemist.

Sulgemistööd Hamaoka tuumajaama neljanda reaktori juures juba käivitusid, edastab AFP.

Seismoloogide sõnul asub see tuumajaam piirkonnas, kus järgneva 30 aasta jooksul võib tugev maavärin ette tulla.

Hamaoka tuumajaam asub Shizuoka prefektuuris Omaezakis, mis  on Jaapani pealinnast Tokyost 200 kilomeetri kaugusel lõunas.

Selle nädala esmapäeval teatas Hamaoka tuumajaama omanikfirma Chubu Electric Power Co. president Akihisa Mizuno, et nad järgivad valitsuse nõudmist see tuumajaam sulgeda.

Chubu Electric Poweri kinnitusel on nende eesmärgiks stabiliseerida tuumajaama neljas reaktor. Tegemist on alles esimese faasiga kogu tuumajaama sulgemisoperatsioonis.

Hamaoka tuumajaamas on kokku viis reaktorit, millest kaks suleti juba 2009. aastal. Üks reaktor seisati selle aasta alguses hooldustööde tõttu.

Viimane reaktor loodetakse sulgeda lähiajal.

Hamaoka jääb suletuks seni, kuni see on märgatavalt turvalisemaks muudetud. Jaapani peaminister  Naoto Kan nõudis, et selle tuumajaama juurde rajatakse ka tulvaveevall, mis kaitseks tsunamilaine eest.

Jaapani meedia andmetel võivad sulgemis- ja parandustööd selles tuumajaamas võtta aega kaks aastat.

Chubu Electric Poweri arvates saaks tuumajaama kinnioleku ajal piirkonna elektrivajaduse edukalt katta soojuselektrijaamade abil.

Hamaoka tuumajaama peetakse maailmas kõige ohtlikumaks, kuna see asub mandrilaamade murrangukohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles