Aasia-Euroopa tippkohtumine keskendus maailma majandusele ja finantsturgudele

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasia-Euroopa seitsmenda tippkohtumise saal Pekingis 25.oktoobril 2008.
Aasia-Euroopa seitsmenda tippkohtumise saal Pekingis 25.oktoobril 2008. Foto: AP / Scanpix

Täna lõppenud Euroopa Liidu ja Aasia tippkohtumisel (ASEM) kinnitasid riigipead ja valitsusjuhid vajadust ühiselt tegutseda tekkinud olukorra lahendamiseks.


Eelkõige tähendab see rahvusvaheliste finantsturgude kontrollimehhanismi tugevdamist, et tagada turgude kindlustunne, globaalse finantsturu stabiilsus ning maailmamajanduse kasv, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on vajadus uue finantsreeglistiku järele olemas.

Kohtumisel osalenud riigid leidsid, et tekkinud situatsioonis on vajalik säilitada avatus üleilmsele kaubandusele ja investeeringutele. «Võitluses finantskriisiga ei tohi tuua ohvriks vaba turumajandust,» lisas Ansip.

«Selline poliitika väljendub muuhulgas lihtsates reeglites, mis käsitlevad ettevõtlust ja turgude avatust väliskaubandusele ja -kapitalile,» tõdes Ansip.

Tema sõnul võib vastastikune seotus leevendada majanduslanguse mõju. Seejuures on oluline toetada Aasia-Euroopa kaubanduse ja investeeringute jätkuvat kasvu.

«Meie ülesandeks on maailmale uuesti kinnitada, et kaupade ja kapitali vaba liikumise põhiprintsiibid on endiselt rahvusvahelise süsteemi keskmes,» lisas ta.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul kinnitas kohtumine, et Aasia ja Euroopa on valmis finantskriisi ja teiste globaalsete probleemide ületamiseks koostööd tegema. Aasias ja Euroopas elab umbes 58 protsenti rahvastikust, kes toodavad 50 protsenti maailma sisemajanduse koguproduktist ning annavad 60 protsenti maailma kaubandusest.

Riigipead ja valitsusjuhid toetasid finantskriisile ühise lahenduse leidmiseks rahvusvahelise tippkohtumise kokkukutsumist Washingtonis 15.novembril, et arutada rahvusvahelise finantssüsteemi reformi ja maailmamajanduse arendamise võimalusi. Tippkohtumisel osalenud tunnistasid, et vaid ühiselt tegutsedes on võimalik leida parim lahendus.

Kohtumisel võeti vastu kolm dokumenti - avaldus finantskriisi kohta, eesistuja avaldus ja säästva arengu deklaratsioon. Arvestades finantskriisi koosmõju toiduainete hinnatõusu ja kliimamuutuste tagajärgedega, peeti globaalse lahenduse oluliseks osaks vaesemate riikide toetamist muutuva keskkonnaga toimetulemiseks.

Avaldustes kinnitati ka inimõiguste järgimise vajadust ning jätkuvat koostööd nende edendamiseks.

ASEM tippkohtumine, kus osaleb 43 riiki, toimub üleaastaselt vastavalt Euroopas ja Aasias. Järgmine tippkohtumine toimub 2010.aastal Belgias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles