Sinimäe vennaskalmistule maeti ümber 39 punasõduri säilmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka mullu suvel toimus Sinimägedes mälestamaks 1944. aasta kaitselahingutes langenuid 20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi kokkutulek.
Ka mullu suvel toimus Sinimägedes mälestamaks 1944. aasta kaitselahingutes langenuid 20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi kokkutulek. Foto: Peeter Langovits

Sinimäe vennaskalmistule maeti laupäeval ümber lahingupaikadest leitud 39 punasõduri säilmed.


Sõjaajaloo klubi Otsing juht Igor Sedunov ütles, et ümbermaetute seas oli 38 sõdurit ja üks ohvitser.

Venemaa kaitseministeeriumi arhiivi abil õnnestus tema sõnul tuvastada kolme sõduri isikud: 1913. aastal Tvero oblastis Kimrõ asulas sündinud Nikolai Zaikin, 1909. aastal sündinud Sergei Gorjatšev, kelle kutsus väeteenistusse Moskva Leninski rajooni sõjakomissariaat, ning 1922. aastal Pihkva oblastis Perlitsa külas sündinud Aleksei Nilov.

«Ülejäänuid kahjuks tuvastada ei õnnestu, kuna säilinud on vaid vormifragmendid, mille järgi saime aru, et leidsime nõukogude sõdurid,» märkis Sedunov, kelle sõnul maeti nad teadmata kadunutena.

Ümbermatmistseremoonial osalesid nõukogude poolel võidelnud sõjaveteranid ning venekeelste ühiskondlike organisatsioonide esindajad. Venemaa saatkonda esindasid sõjalise atašee abi ning Narva peakonsulaadi konsul.

Sedunovi sõnul leiab sõjaajaloo klubi igal aastal Sinimäe ümbrusest kuni 50 sõduri säilmed, kes hukkusid 1944. aasta lahingutes. «Umbkaudsetel hinnangutel on ümberkaudsetes metsades leidmata veel ligi 10.000 mõlemal poolel võidelnud sõdurit,» lausus ta ja lisas, et praeguseks on Sinimäe vennashauda maetud 5000-6000 sõdurit.

Klubi annab Saksa sõjahaudade hoolde liidule üle ka 12 Saksa sõjaväelase säilmed, kellest kuus on õnnestunud tuvastada.

Mõne aja eest leiti Ida-Virumaalt Avinurmest 14 sõduri säilmed, kes võitlesid eeldatavalt Saksa poolel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles