Paet: Gruusia konflikti lahendamisel tuleb austada suveräänsust

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet rõhutas Tallinnas Gruusia asepeaministri Eka Tkeshelashviliga kohtudes, et Gruusia konflikti rahumeelse lahendamise ja selles kannatanute inimõiguste tagamisel tuleb austada Gruusia suveräänsust ning territoriaalset terviklikkust.

Paet tunnustas kohtumisel Gruusia edusamme poliitiliste, majanduslike ja ka julgeoleku- ning kaitsereformide läbiviimisel. «Gruusia on teinud palju oma ühiskonna reformimisel ning on jätkuvalt tähtis lähtuda Gruusia territoriaalsest terviklikkusest,» ütles ta pressiteate vahendusel.

Välisminister lisas, et just seetõttu tuleb tegelda ka Gruusia okupeeritud alade kaasamisega, millele peaks kaasa aitama Euroopa Liidu okupeeritud alade strateegia.

Paeti sõnul on ka Eesti suunanud mitmeid oma arengukoostööprojekte just okupeeritud aladel elavate inimeste toetamiseks. «Viimastest koostööprojektidest võib välja tuua Gruusia
sisepõgenikest noortele suvepuhkuse korraldamise Eestis, Gruusia lastele mänguväljakute ehitamise Shida-Kartli ja Mtskheta-Mtianeti sisepõgenike külades ning Gali psühhosotsiaalse rehabilitatsioonikeskuse toetamise,» tõi minister näiteid.

Paet rõhutas kohumisel veel, et Gruusia reformidele kaasaaitamisel on oluline ka Euroopa Liidu ja Gruusia vaheliste majandussuhete arendamine. «Läbirääkimiste alustamine laiapõhjalise vabakaubanduslepingu sõlmimiseks on samuti tähtis samm ELiga integreerumise suunas. Loodame, et läbirääkimised algavad juba sellel sügisel,» sõnas ta.

Käeoleva aasta märtsis jõustunud Euroopa Liidu ja Gruusia vaheline viisalihtsustusleping aitab ministri sõnul samuti kaasa inimeste liikumisvõimaluste laienemisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles