Fotod: Eesti Energia kaevandus läks kahe kaevuri surma tõttu kohtu alla

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Energia tütarettevõte Enefit Kaevandused AS, selle endine peainsener ja ohutustehnika insener astusid täna Viru maakohtu ette süüdistatuna kolm aastat tagasi kahe kaevuri surma põhjustamises.

Estonia kaevanduse nüüdseks juba endisele peainsenerile Igor Agutinile ning kaevanduse ohutustehnika insenerile Vladimir Šalašinskile esitati kriminaalsüüdistus töötervishoiu- ja tööohutusnõuete eiramise eest. Lisaks rõhutatakse süüdistuses, et isikud vastutavad tegevusetuse eest, kui nad olid õiguslikult kohustatud tegutsema.

«Isikutele heidetakse ette, et nemad tegevusetuks jäädes ning töötervishoiu- ja tööohutusnõudeid eirates põhjustasid ettevaatamatusest inimese surma,» sõnas Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova.

Enefit Kaevandused AS usub, et kohtumenetluse käigus saab kinnitatud, et ettevõte oli täitnud kõik töötervishoiu- ja tööohutusnõuded õnnetusjuhtumiga seotud asjaoludes.

«Tegemist on äärmiselt kahetsusväärse juhtumiga, kus mitmete erinevate asjaolude üheaegsel koosmõjul juhtus traagilise tagajärjega õnnetus,» kommenteeris Eesti Energia kommunikatsioonijuht Henri Arras.

Mõistatuslik juhtum leidis Estonia kaevanduses aset 2015. aasta 29. jaanuaril, kui põlevkiviettevõte − toonase nimega Eesti Energia Kaevandused (praegu Enefit Kaevandused) − andis teada, et allmaakaevanduses on leitud kahe kaevuri surnukeha, kirjutas Põhjarannik.

«Õnnetuse põhjused tuvastab uurimine, kuid juba praegu saab öelda, et tegemist ei olnud varingu ega plahvatusega,» öeldi pressiteates.

Läbindajaid ehk kaevurid Igor Sannikovi (37) ja Nikolai Ivanovi (38) hakati otsima, kui nad neljapäeva õhtul vahetuse lõppedes maa alt välja ei tulnud. Nende vahetus algas hommikul kell 8 ning lõppes samal päeval kell 17.30. Juba toona oletati, et mehed võisid gaasi tõttu surra.

Järgnenud uurimine ning kohtuekspertiis tuvastasid, et mehed hukkusidki mürgistuse tagajärjel. Ent millesse täpselt, seda ei teatud. Kriminaalasja materjalidest nähtus, et surma põhjustas tuvastamata gaas või aur.

«Üks põhjus, miks ei õnnestunud täpselt surma põhjustanud gaasi määratleda, võib olla see, et hukkunud leiti liiga hilja pärast traagilist juhtumit,» sõnas Viru ringkonnaprokurör Sigrid Nurm.

Kõik kolm süüalust keeldusid kohtueelsel menetlusel ütluste andmisest.

Töötervishoiu- või tööohutusnõuete eiramise eest, kui sellega on ettevaatamatusest põhjustatud inimese surm, karistatakse kuni viieaastase vangistusega. Juriidilist isikut karistatakse rahalise trahviga.

Estonia kaevandus on Eesti Energia tütarettevõttele Enefit Kaevandused AS kuuluv 1972. aastal käiku lastud Eesti suurim põlevkivi tootev allmaakaevandus. See asub Ida-Viru maakonna keskosas Illuka, Mäetaguse ja Iisaku valla territooriumil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles