Soome noored hoiavad armeest kõrvale

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ajateenijate praegune munder.
Soome ajateenijate praegune munder. Foto: arhiiv

Kui Eestis on sõjaväekohusest kõrvale hoidvate noorte meeste hulk aasta-aastalt kahanenud, siis Soomes on ajateenistusse, sealhulgas isegi asendusteenistusse minemisest keeldujate arv viimase kümnendiga kahekordistunud.


Lisaks heidavad inimõiguslased põhjanaabritele ette kodanike ebavõrdset kohtlemist selles küsimuses.


Rahvusringhäälingu YLE andmeil keeldus 1990ndatel kaitseväkke minemast keskmiselt 15–20 meest aastas. Sel kümnendil on aga leidunud igal aastal 40–76 noorsandi, kes protesteerivad ajateenistuse kui sellise vastu ning eelistavad nii traditsioonilisele sõjaväeajale kui riigi pakutavale laiale asendusteenistuste valikule minna vanglasse.


Oma ühendus


Süümepõhjustel ajateenistusest keeldujad on Soomes moodustanud koguni oma liidu. Möödunud kuul istus põhjanaabrite vanglates
12 meest, kes olid eelistanud sõjaväele trelle. Keskmine vangistus selle süüteo eest on kuus kuud.


Lühim ajateenistusperiood Soomes on samuti kuus kuud. Mittesõjaväeline asendusteenistus kestab 12 kuud. Viimatimainitud fakt on pinnuks silmas inimõiguste organisatsioonil Amnesty International. Nende hinnangul on asendusteenistus selle pikkuse tõttu liialt karistav.


Usutunnistuse erand


Samas on Soomele toonud rahvusvahelist kriitikat Jehoova tunnistajatele tehtav erand. Nimelt pääsevad ainult selle usutunnistusega Soome mehed 1987. aastal vastu võetud seaduse järgi sõjaväekohusest täielikult. Ajalehe Keskisuomalainen andmeil on soomlasi sellise üht usku inimeste silmatorkava eelistamise pärast arvustanud nii ÜRO kui Euroopa Nõukogu.


Eestis kestab ajateenistus 8–11, asendusteenistus vähemalt 16 kuud. Kaitseressursside ameti esindaja Ele Rõigase sõnul on 2005. aastast, mil see institutsioon loodi, sõjaväkke mitteilmujate arv aastatega vähenenud. Tunamullu oli mitteilmujaid 7,6, mullu 7,3 ja tänavu 7,2 protsenti. Ajateenistusse mitteilmujat karistatakse aresti või kuni 18 000-kroonise trahviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles