Politseiprefekt: trahv võsukese ropu suu eest paneks vanemad muretsema

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne politseiprefekt Priit Suve.
Lääne politseiprefekt Priit Suve. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti politsei on koolijuhtidele menetlusõiguste andmise suhtes seni kahtleval seisukohal, ainsana kiidab juhtkonnast sellist kava Lääne politseiprefekt Priit Suve.


«Kui õpetaja saadetakse ikka tunnis pikalt, siis on see asi, mille korral peetakse politsei kohalekutsumist ülereageerimiseks,» ütles politsei üks kõrgemaid juhte. «Siinkohal olekski koolidirektor karistajana kõige õigem lahendus.»


Tänavu paljude koolijuhtidega kohtunud ja sel teemal vestelnud Suve väitel näitab elu, et pelgalt direktori märkusel või isegi käskkirjal pole soovitud mõju.


«Siinkohal on väike rahatrahv väga asjakohane, sest nii saab ka selle tasuma pidav lapsevanem teada, kuidas tema laps koolis käitub,» lausus prefekt. «Praegu mõtlevad paljud lapsevanemad, et laps koolis on kooli ja kodus nende asi. Nii saame laste kasvatamisse koolis ka vanemad kaasata.»


Tema sõnul hakkab iga lapsevanem muretsema, kui peab oma võsukese ropu suu tõttu juba mitmendat korda väikese, näiteks kahesajakroonise rahatrahvi tasuma.


«Selle plaani eesmärk pole hakata trahvima, vaid anda kooli juhtkonnale võimalus pöörata nende territooriumil suuremat tähelepanu õigusrikkumiste ärahoidmisele,» märkis Suve.


Ta lisas, et nii ei käiks õpetajad enam kooli naabruses kartmatult suitsu tõmbavatest õpilastest niisama mööda. «Samamoodi väheneks klassis ropendamine, sest seaduse järgi on see avaliku korra rikkumine,» lausus prefekt.


Suve sõnul mõistab ta koolijuhtide muret selle pärast, kuidas õpilastele protokolle vormistada. «Kardetakse, et see on keeruline, kuid kinnitan, et trahviblanketi täitmine on väga lihtne tüüptegevus.»


Suve ei karda ohtu, et mõni õpetaja võib talle antud võimu hakata kuritarvitama.


«Kui oleme usaldanud karistuste määramise munitsipaalpolitseinikele ja veel paljudele tavalistele ametnikele, siis miks ei suuda me usaldada kõrgeltharitud koolijuhte,» küsib Lääne prefekt Suve, lisades, et tema hinnangul on koolijuhtidele menetlusõiguse andmine möödapääsmatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles