Eelnõu kodualuse maamaksu kaotamisest võeti menetlusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaks kaob.
Maamaks kaob. Foto: Urmas Nemvalts

Valitsuskoalitsioon esitas täna riigikogule koduomanike maamaksust vabastamise seaduse eelnõu.

Eelnõu näeb seadusena jõustumisel alates 2013. aastast ette koduomaniku maamaksuvabastuse linnas, alevis ja alevikus kuni 1500 ruutmeetri suuruselt krundilt ning mujal kuni kahelt hektarilt elamumaalt.

IRLi fraktsiooni esimees Urmas Reinsalu sõnul on maamaksu kaotamine oluline samm, et väärtustada kodu omanikuks olemist ja leevendada koduomanike rahalist koormust.

Rahandusministeeriumi hinnangul võidaksid koduomanikud aastas selle seadusega 17 miljonit. Kuna maamaks laekub kohalikku eelarvesse, jääks aga sama summa omavalitsusel saamata.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi rõhutas, et eelnõu on küll suureks kergenduseks väga paljudele koduomanikele, kuid kindlasti ei tohi see lüüa kohalike omavalitsuste eelarvete pihta.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe sõnul on koalitsioon kindlalt seda meelt, et saamata jääv tulu tuleb omavalitsustele kompenseerida. Üks võimalus on siin riigi poolt valdadele-linnadele eraldatava tulumaksuosa suurendamine.

«On oluline täpselt teada, mismoodi mõjutab seadusemuudatus kohalikke omavalitsuste tulusid ning selgelt öelda, kuidas see mõju lahendatakse,» lausus Tamkivi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles