Paavst piiskoppidele: pedofiilidest tuleb kohe politseid teavitada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI.
Paavst Benedictus XVI. Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI tegi kogu maailma piiskoppidele kohustuseks katoliku kiriku preesterite võimalikest laste vastu suunatud seksuaalkuritegudest kohe politseile teada anda.

Uus käitumisjuhend edastati vaimulikele kirja kujul, milles paavst soovitab piiskoppidel endil kohalikule kriminaalõigusele vastavad käitumisjuhised välja töötada ja aasta jooksul Vatikani ülevaatamiseks saata, kirjutab BBC News.

Paavst rõhutas, et alaealiste seksuaalne ärakasutamine on kuritegu nii kiriklike kui ilmalike seaduste järgi. Uute käitumisjuhiste järgi peaksid piiskopid lapsi kaitsma ja aitama pedofiilide ohvritel abi saada. Vaimulike toimepandud pedofiiliakuritegude uurimisega peaksid esmajoones tegelema just piiskopid, kelle ülesanne on sellesisulistest kahtlustest kohe ka politseid teavitada, rõhutas Benedictus XVI.

Paavst pani piiskoppidele südamele ka seda, et nad preestrikandidaate hoolikamalt valiksid ja võimalikud seksuaalkurjategijad juba eos välja praagiksid.

Uued käitumisjuhised on jätkuks seksuaalkuritegusid puudutavate kirikuseaduste mullu alanud uuendamisele. Pedofiiliaohvreid ühendavad organisatsioonid on aga väljendanud seisukohta, et uuendused pole piisavad ning süüdistavad Vatikani jätkuvas pedofiilia mahasalgamises ja varjamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles