Vene oligarh astub poliitikasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Prohhorov.
Mihhail Prohhorov. Foto: SCANPIX

Venemaa rikkuselt kolmas mees Mihhail Prohhorov andis teada, et kavatseb tõusta detsembrikuisteks parlamendivalimisteks liberaalse erakonna Pravoje Delo (Õige Üritus) liidriks – trotsides Kremli kirjutamata seadust, et äri ja poliitikat ei tohi omavahel ühendada.

Prohhorov, kes muuhulgas omab USA korvpallimeeskonda New Jersey Nets ja ühte Venemaa suurimatest tööstusimpeeriumitest nimega Onexim, ütles, et on seadnud sihikule Pravoje Delo juhi koha.

Pravoje Delo pooldab vabaturumajandust, mis on Venemaal ebapopulaarne – kaose tõttu, mille majanduse liberaliseerimine 1990. aastatel tekitas.

Halvustajate poolt «oligarhide erakonnaks» tituleeritud Pravoje Delo pooldab 2012. aasta presidendikandidaadina Dmitri Medvedevit.

Erilist toetust parteil Venemaal pole, kuid Mihhail Prohhorovi tulek võib seda olukorda muuta.

2008. aastal oli Prohhorov, sündinud ettevõtja ning suur avalikkuse ja priiskavate pidude armastaja, korraks isegi Venemaa esirikkur – kui ta müüs just enne finantskriisi puhkemist maha oma 25-protsendilise osaluse kaevandusettevõttes Norilsk Nickel.

Märtsis hindas ajakiri Forbes Prohhorovi varanduse 18 miljardi dollari peale.

Prohhorovil on 17-protsendine osalus maailma suurimas alumiiniumitootjas Rusal, 30-protsendine osalus Venemaa juhtivas kullatootjas Polyus Gold ja 50-protsendine osalus (miinus üks aktsia) Moskva investeerimispangas Renaissance Capital.

Ta kummutas eile väited, nagu küsinuks ta partei juhtimiseks Kremlist luba – kuigi vähesed usuvad, et ta kandidatuurile roheline tuli antakse, kui Vene hierarhia peaks olema vastakalt häälestatud.

«Ühelgi oligarhil ei lubata Kremli loata isegi aevastada,» ütles Õiglase Venemaa parlamendiliige Anton Beljakov, kes peab 2009. aastal asutatud Pravoje Delot «Kremli projektiks».

Seega on põhimõtteliselt võimalik, et Prohhorovi tulek poliitikasse on tipust, peaminister Putini ja president Dmitri Medvedevi poolt volitatud.

Viimane oligarh, kes Putini 2000. aastal antud ediktist (ärimehed hoidugu poliitikast eemale) üle astus, oli Mihhail Hodorkovski, kes arreteeriti ja vangistati 2003. aastal süüdistatuna petturluses, mis aga paljude arvates oli poliitiliselt motiveeritud.

Moskva insaiderite arvates ei võida Pravoje Delo ka Prohhorovi kuulsuse ja rahaga detsembris enamat, kui paar kohta parlamendis.

46-aastane Prohhorov ütles, et nõuaks liidrina parteis muudatusi. «Loomulikult nõuaksin ma uue valge lehe keeramist, nagu ma ka äris alati teen,» ütles ta ja lisas, et ta tooks sisse uusi inimesi ja muudaks võib-olla ka partei nime.

Pravoje Delo juht Leonid Gozman ütles, et toetab Prohhorovi kandidatuuri. Ta ütles, et partei teeb otsuse oma järgmisel kongressil juunikuus.

Liberaalsed parteid ei ole alates aastast 2003 duumas (ehk parlamendi alamkojas) esindatud olnud.

Valitsuses on aga paljud seda meelt, et olukord peab muutuma. Nad väidavad, et liberaalset parteid on duumasse tarvis – kasvõi juba seetõttu, et pärast presidendivalimisi on hädasti vaja majanduse liberaliseerimist, näiteks pensionireformi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles