Kadriorgu on laekunud 35 riigipea õnnitlused (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru loss.
Kadrioru loss. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

President Kersti Kaljulaidi on Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul õnnitlenud 35 riigipead ja ÜRO peasekretär.

Paavst Franciscus: «Eesti iseseisvuspäeva tähistamise puhul saadan Proua Presidendile ja kaaskodanikele oma tervitused ja õnnitlused koos palvetega, et kogu riik oleks kindlalt ühendatud rahus ja üksmeeles. Südamlikult palun Teie riigile kõigevägevama Jumala külluslikku õnnistust.»

Hispaania kuningas Felipe VI: «Soovin koos Hispaania valitsuse ja rahvaga edastada Teile oma kõige südamlikumad õnnitlused Eesti Vabariigi aastapäeva puhul, mis sel aastal omab erilist tähendust seoses saja aasta täitumisega Eesti iseseisvumisest.

Proua President, saadan oma parimad soovid nii Teile isiklikult kui kogu heale Eesti rahvale tema rahu ja õitsengu nimel.»

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan: «Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul soovin Türgi rahva nimel õnnitleda Proua Presidenti ja Eesti inimesi. Usun kindlalt, et mõlemapoolse panustamise ja tiheda koostööga tugevdame meie sõprust ja liitlassuhet.

Kasutan seda võimalust ja soovin meie liitlase Eesti presidendile ja sõbralikele kodanikele kõike head, tervist ja küllust.»

India president Ram Nath Kovind: «India valitsuse ja rahva nimel on mul hea meel edastada vabariigi aastapäeva puhul tervitused ja õnnitlused Proua Presidendile ja Eesti inimestele. Indial ja Eestil on soojad ja sõbralikud suhted. Olen kindel, et kahe riigi valitsused jätkavad oma kodanike hüvanguks tihedat koostööd ka tulevikus ja täiustavad meie mitmekülgseid suhteid.»

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev: «Edastan Kasahstani kodanike ja enda poolt südamlikud õnnesoovid Teie riigi iseseisvuspäeva – Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva – puhul.

Viimasel veerandsajandil on poliitiline ja majanduslik partnerlus Astana ja Tallinna vahel olnud dünaamiline ja järk-järgult laienenud. Olen veendunud, et meie kahepoolne koostöö aitab tugevdada meie riikide ja rahvaste vahel olevaid sidemeid.

Kasutan seda võimalust, et soovida Eesti inimestele kõike head ja kordaminekut.»

Veebruari algul saatis ka Ameerika Ühendriikide president Donald Trump riigipea Kersti Kaljulaidile Eesti riigi 100. sünnipäeva puhul õnnitluskirja, milles kirjutas, et Eesti on näidanud sajandi jooksul, kui suuri asju suudavad inimesed korda saata demokraatiat ja rahu väärtustades.

«Eesti on saja aasta jooksul iseseisva rahvana näidanud üles tugevust ja otsusekindlust, elades üle okupatsiooni ning saades Euroopa väärtuste säravaks näiteks ja NATO musterpartneriks. Teie juhtroll regionaalses ja globaalses julgeolekus ning digitaalses maailmas on teie esivanemate ohverduste ja Eesti tänaste inimeste visiooni tulemus,» kirjutas USA president.

Trumpi sõnul on USA uhke selle üle, et tal on niivõrd tugev ning kindel sõber ja liitlane.

Donald Trumpi kiri Kersti Kaljulaidile.
Donald Trumpi kiri Kersti Kaljulaidile. Foto: Ekraanitõmmis

Eestile õnnitlused saatnud riigipead: 

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump, Austria president Alexander Van der Bellen, Benini president Patrice Talon, Gruusia president Giorgi Margvelashvili, Hiina Rahvavabariigi president Xi Jinping, India president Ram Nah Kovind, Iraagi president Fuad Masum, Itaalia president Sergio Mattarella, Kasahstani president Nursultan Nazarbajev, Korea president Moon Jae-in, Kreeka president Prokópios V. Pavlópoulos, Kõrgõzstani president Sooronbay Jeenbekov, Liibanoni president kindral Michel Aoun, Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendi kohusetäitja Matamela Cyril Ramaphosa, Mehhiko president Enrique Peña Nieto, Moldova president Igor Dodon, Pakistani president Mamnoon Hussain, Peruu president Pedro Pablo Kuczynski Godard, Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Rumeenia president Klaus Werner Iohannis, Saksamaa liidupresident Frank-Walter Steinmeier, Sloveenia president Borut Pahor, Soome president Sauli Niinistö, Turkmenistani president Gurbanguly Berdimuhamedow, Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, Valgevene president Alekaandr Lukašenko, Venemaa president Vladimir Putin, Vietnami president Tran Dai Quang.

Kroonitud peadest on Kadriorgu õnnitlused saatnud Suurbritannia kuninganna Elizabeth II, Belgia kuningas Philippe, Hispaania kuningas Felipe VI, Madalmaade kuningas Willem-Alexander, Araabia Ühendemiraatide president Šeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, San Marino kaptenregendid, Püha Tooli riigipea, paavst Franciscus.

Eestit õnnitles ka Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni peasekretär Antonio Guterres.

Suurem osa kirjadest ei ole originaalis Kadriorgu siiski veel kohale jõudnud, ütles Presidendi kantselei pressiesindaja Mailin Aasmäe.  

Lisaks on mitmeid õnnitlusi Kadriorgu laekunud Eesti elanikelt, koolidelt, lasteaedadelt, muusikakollektiividelt, klubidelt-seltsidelt. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles