Karadžić üritab protsessilt hoogu maha võtta

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnia serblaste sõjaaegne liider Radovan Karadžić kaitseb end Haagi tribunali ees ise.
Bosnia serblaste sõjaaegne liider Radovan Karadžić kaitseb end Haagi tribunali ees ise. Foto: AP / Scanpix

Haagi tribunalis sõjakuritegudes ja genotsiidis süüdistuse saanud Bosnia serblaste kunagine liider Radovan Karadžić väitis, et tema protsess kulgeb liiga kiiresti, kuid kohtunik ei olnud sellega nõus ning hoiatas nii teda kui ka süüdistajad hoopis menetluse aegluse pärast.

 

Karadžic kurtis tänasel eelistungil, et tal pole veel vajalikke vahendeid ega isegi kaitsemeeskonda, vahendas BBC News. «Ma kardan, et mul on praeguse asjade edenemise kiiruse juures isegi veel vähem võrdne positsioon ja ma tahan, et te sellest teadlikud oleksite,» teatas ta kohtule.

Kohtunik lükkas selle argumendi aga konkreetselt tagasi, juhtides tähelepanu asjaolule, et süüdistatav on otsustanud ennast tribunali ees ise kaitsta. «See oli teie enda valik, nagu te väga hästi teate,» meenutas kohtunik. Ta lisas, et selle otsusega kaasneda võivatest probleemidest on süüdistatavale ka korduvalt räägitud.

Karadžići protsessil kohtunikuks määratud Iain Bonomy juhib muu hulgas Haagis töögruppi, mille eesmärgiks on kiirendada protsesside kulgu tribunalis. Korrespondentide sõnul tahab ta seekord ära hoida samasuguse taktika käikulaskmist, mida kasutas endise Jugoslaavia pikaaegne liider Slobodan Milošević, kes venitas oma protsessi tribunalis neli aastat ning suri lõpuks südamerabandusse enne kohtuotsuseni jõudmist.

Bonomy väljendas tänasel eelistungil siiski juba oma pettumust menetluse aegluse üle, sest tema hinnangul pole peaaegu kolme kuu jooksul see protsess sisuliselt kuhugi jõudnud. Süüdistatava kõrval valas ta oma pahameelt ka prokuröride peale, kes pole suutnud kõiki vajalikke dokumente vastaspoolele õigeaegselt esitada.

Karadžić keeldus nimelt tänasel eelistungil vastamast muudetud süüditusele, tuues põhjuseks asjaolu, et ta sai selle serbiakeelse teksti kätte alles eile ning ootab veel täiendavaid materjale, mis pole kohale jõudnud, vahendas Reuters. «Ma pole selleks kogunemiseks valmis,» nentis süüdistatav.

Prokurörid palusid kohtuniku heakskiitu muudatustele juba septembris, sest sellega muutuvat protsess efektiivsemaks. Karadžić keeldus augustis ka algsele süüdistusele vastamast, kuid siis pandi protokolli ikkagi kirja, et ta ei tunnista end süüdi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles