Obamat süüdistatakse Iisraeli reetmises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

Valgesse Majja pürgivad USA vabariiklased süüdistasid president Barack Obamat Ühendriikide liitlase Iisraeli reetmises, sest Obama teatas eile, et Iisraeli ja tulevase Palestiina riigi piirid peaksid põhinema 1967. aasta omadele.

«President Obama on üles näidanud lugupidamatust Iisraeli vastu ja õõnestanud selle võimet rahu nimel läbi rääkida,» ütles endine Massachusettsi osariigi kuberner Mitt Romney AFP teatel.

Romney, keda peetakse praegu kõige tõenäolisemaks vabariiklaste presidendikandidaadiks järgmise aasta valimistel, lisas, et Obama on rikkunud Ameerika välispoliitika esimest printsiipi, milleks on seista oma sõprade kõrval.

Obama ütles eilses kõnes Lähis-Ida tuleviku teemal, et Iisraeli ja tulevase Palestiina riigi piirid peaksid põhinema 1967. aasta piiridel. Teisisõnu peaks juudiriik Obama arvates taanduma geograafilisele alale, mida ta haldas enne Kuuepäevast sõda, seega muu hulgas loobuma ka tolles sõjas okupeeritud Ida-Jeruusalemmast ja juudiasundustest Läänekaldal.

Obama ettepanek tekitas kohe vastuseisu juudiriigi peaministri Benjamin Netanyahuga, kelle sõnul on Iisraeli 1967. aasta piirid kaitstamatud.

Netanyahul on järgmisel nädalal hea võimalus USA Kongressi ees Obama kava hukka mõista, kui ta peab esindajatekoja spiikri John Boehneri kutsel harukordse kõne parlamendi mõlema koja liikmetele.

Obamat nahutas teiste vabariiklaste seas ka endine Minnesota kuberner Tim Pawlenty, kes suure tõenäosusega samuti Valgesse Majja pürib. Pawlenty sõnul on Obama ettepanek ekslik ja väga ohtlik, sest praegusel pöördelisel ajal Lähis-Idas peab USA seisma vankumatult Iisraeli ja ühendatud Jeruusalemma eest.

Endine USA esindajatekoja spiiker Newt Gingrich nimetas Obama pöördumist kõigi aegade ohtlikemaks USA presidendi kõneks, mis puudutab Iisraeli püsimajäämist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles