Marko Mihkelson: Yana Toom näitas, et talle ei lähe korda mitte Eesti huvid, vaid Putini Venemaa (41)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Sander Ilvest

Keskerakonda kuuluv eurosaadik Yana Toom, kes asus topeltagent Sergei Skripali mürgitamisjuhtumi puhul Venemaad toetavale seisukohale, näitab sellega, et ta ei hooli Eestist ega meie liitlastest vähimalgi määral, ütles riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

«Lugu Skripali mürgistusega kinnitab taas kord seda, mida ma kolm nädalat tagasi saates «Pühapäeva õhtu Vladimir Solovjoviga» ütlesin: just Londonist on saanud keskus, kust Euroopa Liidus Vene-vastast hüsteeriat õhutatakse,» kirjutas Yana Toom sotsiaalmeedias muu hulgas. Toomi arvates ei pakkunud Skripal Venemaale mingit operatiivhuvi.

Marko Mihkelson ütles Postimehele, et Yana Toom on korduvalt oma seisukohtade ja tegevusega kinnitanud, et talle ei lähe korda mitte Eesti huvid, vaid eeskätt Putini Venemaa.

«Ta (Toom – toim.) on valmis kaitsma Putini huvides Süüria massimõrvarit Assadit, ta võitleb innukalt Venemaa vastaste sanktsioonide tühistamise eest, ta soovib Venemaa propaganda ja mõjutustegevuse vastu võitleva üksuse kinnipanemist Euroopa Komisjonis ning kõige lõpuks süüdistab ta sisuliselt Suurbritanniat keemiarelva kasutamises oma enda inimeste vastu. See on liig mis liig,» rõhutas Mihkelson. 

Väliskomisjoni esimehe sõnul näitab Yana Toom sellise suhtumisega, et ta ei hooli vähimalgi viisil Eestist ega meie liitlastest. «Minu arvates on aeg tõsiselt küsida, kas need on siis tõesti teened Eesti Vabariigi ees, mille eest on Toom saanud erandkorras kodakondsuse?» tõstatas Mihkelson küsimuse.

Mihkelson märkis, et parlamendipoliitikul on küll vabadus oma seisukohti väljendada, kuid olukorras, kus Keskerakond, kuhu Toom kuulub, vastutab Eesti julgeoleku ja tuleviku eest, ei kõla need küll väga julgustavatena. «Kui Toom hooliks Eestist, siis ta töötaks selle nimel, et ühiskonda sisemiselt mitte lõhestada,» lisas väliskomisjoni esimees.  

«Kas peaminister Jüri Ratasele tundub selline tegevus oma erakonna mõjuka liikme poolt tõesti kohane. Milliseid Keskerakonna programmilisi seisukohti ja väärtusi Toom esindab? Kui Olga Ivanova on parteist välja visatud, siis miks on seal koht Yana Toomil? Kas ainult ja üksnes häälte pärast? Aga põhimõtted? Eesti huvid?» kritiseeris Mihkelson. 

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles