ELi kalandusnõukogu kinnitas Läänemere püügikvoodid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri.
Läänemeri. Foto: Alo Lõhmus.

Euroopa Liidu kalandusministrid kinnitasid esmaspäeval Luxembourgis lõppenud kalandusnõukogul 2009. aasta Läänemere püügikvoodid, kärpides väljapüügi piirnorme Euroopa Komisjoni soovitatust mõnevõrra vähem.

«Räime püügikvoot nii Liivi lahes kui ka Läänemere avaosas kahanes meie jaoks mõne protsendi võrra,» ütles Eesti keskkonnaministeeriumi esindaja Brüsselis Mart Undrest teisipäeval.

Euroopa Komisjoni kalandusvolinik Joe Borg oli septembri algul soovitanud teadlaste uuringutele tuginedes kärpida räime kvooti Läänemere avaosas kuus ning kilu ja lõhe püügilimiiti Soome lahes 15 protsenti.

Räime püügikvoodiks Liivi lahes lepiti kokku 34 892 tonni, millest Eesti osa on 16 113 tonni (lõppeval aastal 17 317). Läänemere avaosas on räime püügikvoot 143 609 tonni, millest Eestile on eraldatud 16 134 tonni (tänavu 17 147).

Kvoodid vähenesid neis piirkondades vastavalt 3,3 ja kuus protsenti, kusjuures arvestati ka kalade migratsiooni, selgitas Undrest.

Kilu püügikvoodid vähenevad Eesti jaoks 12 protsenti, kuid lõhe kvoodid Soome lahes jäid samaks, kinnitas Undrest. Läänemere avaosas vähendatakse lõhekvooti siiski 15 protsenti, lisas ta.

Kilu püügikvoodiks Läänemeres jäi 399 953 tonni (sel aastal 454 492). Eesti osa sellest on 45 813 tonni (lõppeval aastal 52 060).

Lõhe kvoot Soome lahes oli tänavu 15 419 isendit, millest Eesti osa oli 1581 isendit.

Kommenteerides Soome meedia teadet, et Soome ja Eesti olid blokeerinud Euroopa Komisjoni ettepaneku kärpida lõhe püügikvooti Soome lahes, märkis Undrest, et see oli Soomele elutähtis küsimus ja Eesti jaoks oluline teema.

Keskkonnaministeeriumi esindaja sõnul on Eesti juba astunud samme, et parandada loodusliku lõhe elutingimusi kolmes jões, kus ta Eestis elutseb. «Euroopa Komisjon lubas järgmisel aastal välja tulla plaaniga, kuidas lõhe majandamist edaspidi korraldada,» lisas Undrest.

ELi kalandusnõukogu aktsepteeris Euroopa Komisjoni kalandus- ja merendusasjade peadirektoraadi ettepanekut vähendada tursa väljapüüki Läänemere läänepoolses püügialas 15 protsenti ja suurendada kvooti ida pool 15 protsenti. Siin jäi Eesti püügikvoodiks vastavalt Läänemere idaosas 998 ja läänes 158 tonni.

Euroopa Liidu kalandusnõukogu leppis kokku ka 2009. aasta süvaliikide püügikvootides, millest enamik vähenes. See otsus põhines Undresti sõnul samuti teadlaste uuringutel ning ka statistikal, mille kohaselt tegelik püük ongi väiksem, kui kvoodid lubaksid.

Eestit esindas kalandusnõukogus keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles