Viisavabalt USAsse pääsemiseks sobiv pass on enam kui 100 000 inimesel

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol biomeetriline Eesti pass.
Fotol biomeetriline Eesti pass. Foto: Raigo Pajula

Alates 17. novembrist pääsevad biomeetrilise Eesti passi omanikud viisavabalt USAsse, praegu on selliseid passiomanikke veidi üle 121 000.

Eestis on biomeetrilisi passe välja antud alates eelmise aasta 22. maist ja hetkel on sellise passi saanud 121 358 inimest, ütles kodakondsus- ja migratsiooniameti pressiesindaja Postimees.ee'le.

Kuigi võimalikust viisavabadusest USAga on viimasel ajal palju juttu olnud, pole amet kõrgendatud huvi passide taotlemisel märganud.

Augustis anti välja 6 284 biomeetrilist passi ja 9929 ID-aarti, möödunud kuul väljastati 5 842 passi ja 9743 ID-aarti.

USA viisavaba režiim hakkab kehtima alates 17. novembrist turismi- ja lühiajalistele ärireisidele. USAsse reisijatel tuleb täita vähemalt kaks ööpäeva varem elektrooniline taotlus, kust selgub paari minuti jooksul, kas inimene on Ameerika Ühendriikides ebasoovitavate isikute nimekirjas või mitte.

Alates eelmise aasta 22.maist väljastatavatel Eesti passidel on kaanes asetsevale kiibile kantud isiku biomeetrilised andmed.

Kõik varasemad Eesti passi versioonid jäävad kehtima kuni nende kehtivusaja lõpuni.

Kodakondsusameti kodulehel oleva soovituse kohaselt tuleb biomeetrilist passi kaitsta järskude temperatuurikõikumiste, niiskuse ja pikaajalise otsese päikesevalguse eest.

Seda ei tohi väänata või kõverdada, kuna nii võib reisidokumenti, selle köidet, lehekülgede struktuuri või kiipi rikkuda. Samuti ei tohi dokumenti hoida näiteks pükste tagataskus.

Passi tuleb kaitsta vee, aga ka keemiliste ainete ning nende aurude, näiteks atsetoon, küünelakieemaldaja vm olmelahusti, eest, sest need võivad kahjustada kiipi.

Passi ei tohi panna tugevasse elektromagnetvälja ja dokumendile on ohutud vaid spetsiaalsed turvakontrolli seadmed ning dokumentide ehtsuse kontrollimiseks kasutatavad seadmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles