Vaher: piirikontrolli taastamine peab jääma erandolukorraks

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher.
Ken-Marti Vaher. Foto: Peeter Langovits

Sisepiiride taastamisega Schengeni õigusruumis tunnistaksime, et meie ei kontrolli kuritegevust, vaid kuritegevus kontrollib meid – seega peab piirikontrolli taastamine jääma erandolukorraks, leiab siseminister Ken-Marti Vaher.

Vaheri hinnangul tuleks sisepiiride taastamise ja seadusekuulekate inimeste vabaduste kitsendamise asemel rääkida piiriülesest politseikoostööst, vahendas siseministeeriumi pressiesindaja siseministri sõnu tänasel Helsingis peetaval Euroopa pealinnade politseijuhtide konverentsil. «Rahvusvahelise kuritegevuse vastu võitlemine peab olema senisest sõltumatum riigipiiridest ja riigisisesest seadusandlusest.»

«Viimastel nädalatel on palju väljendatud kahtlusi, kas tänase ühtse Euroopa ja Schengeni õigusruumi aluspõhimõte – vaba liikumine – on ehk liiga suur luksus arvestades, et seda vabadust kasutavad ka kurjategijad,» ütles Vaher.

Ta toonitas, et Schengeni sisepiiride kontrolli taastamine meid piiriülesest kuritegevusest ei päästaks, sest kuritegelik energia ei jää kunagi muudest elu arengutest maha. «Nagu kaasaegne elu, on ka kaasaegne kuritegevus globaalne, see ei tunne riigipiire ega tollipunkte ja liigub vabalt meie kaasaegseid suhtluskanaleid pidi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles