Ilves Chertoffile: meie eesmärk on turvalisem maailm

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Chertoff.
Michael Chertoff. Foto: Mihkel Maripuu

President Toomas Hendrik Ilves ütles Ameerika Ühendriikide sisejulgeolekuministrile Michael Chertoffile täna õhtul lõunasöögil Kadriorus, et meie kõigi eesmärgiks on turvalisem ja ohutum maailm.

President Ilves andis täna Kadriorus piduliku õhtusöögi Michael Chertoffile, kes saabus Tallinnasse seoses Eesti liitumisega Ameerika Ühendriikide viisavabadusprogrammiga alates tänavu 17. novembrist, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Eesti ühinemine viisavabadusprogrammiga kinnitab Eesti suutlikkust tegutseda koos Ameerika Ühendriikide ja meie kõigi partneritega rahvusvahelise reisimise turvalisuse tõstmise nimel ning mõistagi näitab see meie omavahelist usaldust,» sõnas president Ilves.

Eesti riigipea meenutas Ameerika Ühendriikide presidendi George W. Bushi nn. Tallinna-avaldust novembris 2006 kui tugevat toetust Eesti ühinemisele
viisavabadusprogrammiga.

Mullu kohtus president Ilves Washingtonis president Bushi ja esindajatekoja spiikri Nancy Pelosiga, kellega räägiti samuti Eesti kodanike võimalusest reisida viisavabalt Ameerika Ühendriikidesse.

«Tookord kõnelesime viisavabadusprogrammist kui millestki tulevikulisest, aga siiski iseenesestmõistetavalt vajalikust olukorrast kahe tugeva liitlase vahel,» sõnas president Ilves.

«Mul on heameel, et nüüd – pärast omavahelisi põhjalikke konsultatsioone ja tehniliste küsimuste lahendamist – olemegi niikaugele jõudnud,» lisas Ilves.

President Ilves tunnustas kahe riigi sise- ja justiitsvaldkondade ning samuti
diplomaatide tõhusat koostööd, mis eelnes Eesti ühinemisele USA viisavabadusprogrammiga.

«Need läbirääkimised ning sõlmitud lepingud, näiteks raskete kuritegude ennetamiseks vajaliku andmevahetuse kohta, teenivad vaid ühte eesmärki, milleks on turvalisem ja ohutum maailm meie inimestele,» ütles Eesti riigipea.

President Ilves kutsus turvalisust ja julgeolekut vaatama laiemalt kui seda on seni harjutud tegema ning keskendus küberjulgeoleku teemale.

«Küberruumi kuritarvitamine on tõsine julgeolekuoht, nagu oleme erinevate riikide puhul kogenud, ning selle piirideülese ohu ohjeldamiseks on võtmetähtsusega väga tihe rahvusvaheline koostöö ja infovahetus,» rõhutas Eesti riigipea.

«Selle üheks heaks näiteks on Tallinnas tegutsev NATO küberkaitsekeskus, milles praegu osaleb juba kaheksa riiki,» rääkis Ilves.

President Ilvese sõnul on küberjulgeoleku tagamisel oluline rahvusvahelise õiguse ja siseriiklike seaduste täiendamine nii, et oleks võimalik küberkurjategijaid jälitada ja vastutusele võtta.

Lisaks sellele peab iga infosüsteemi omanik mõistma enda vastutust selle heaperemeheliku kasutuse osas, ütles Eesti riigipea, kelle sõnul ei tohi samas unustada, et rahvusvahelised sammud küberjulgeoleku tagamiseks ei saa takistada infotehnoloogia võimaluste vaba kasutamist.

Õhtusöögil Kadriorus osalesid ka Eesti siseminister Jüri Pihl ja justiitsminister
Rein Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles