Jaapani tuumakatastroof osutus veelgi ulatuslikumaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaam. Fotol esimene ja teine reaktor
Fukushima tuumajaam. Fotol esimene ja teine reaktor Foto: SCANPIX

Tokyo elektrienergia (TEPCO) teatas täna, et Fukushima esimeses tuumajaamas sulasid kütusevardad esimesel nädalal pärast looduskatastroofi üles tõenäoliselt veel kahes reaktoris.

11. märtsil Jaapanit tabanud tugev maavärin ja järgnenud tsunami lõid Fukushima tuumajaamas rivist välja reaktorite jahutussüsteemid, misjärel reaktorid hakkasid järjest üle kuumenema, vahendab CNN.

TEPCO on juba avaldanud, et kahjud 1. reaktoris on palju ulatuslikumad, kui algselt arvati.

1. reaktoris sulasid kütusevardad 16 tunni jooksul pärast õnnetust pea täielikult. Tuumakütuse jäägid on nüüd reaktori survekambri põhja kogunenud ning arvatakse, et konteiner lekib.

Nädalaid kinnitasid TEPCO esindajad, et tegemist pole laiaulatusliku tuumakatastroofiga, nüüd hakkab aga ilmnema, et õnnetus oli siiski palju laiaulatuslikum, kui osati arvata.

Kõige halvema stsenaariumi kohaselt sulas ja kukkus tuumakütus 2. reaktoris läbi kambri põhja 101 tundi pärast maavärinat ja tsunamit. Sama juhtus ka kuni 60 tundi pärast õnnetust 3. reaktoris.

TEPCO avaldas ka teise võimaliku versiooni, mille kohaselt kütusevarraste sulamist ei toimunud. Võimalik on ka, et toimus osaline sulamine.

TEPCO väldib jätkuvalt kiivalt väljendit reaktorituuma sulamine ja väidab, et tuumakütuse jääke üritatakse jahutada. Samas teatasid USA eksperdid CNNile, et praeguse seisuga ei saa olla tegemist muu kui reaktorituuma sulamisega.

«Selle põhjal, mida nad näitasid, pole tuumas enam kütust. Ma ei tea, mis see on, kui mitte reaktorituuma täielik sulamine,» sõnas Michigani ülikooli tuumatehnika professor Gary Was.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles