Psühholoog: pedofiiliakahtluse korral tuleb koolis tegutseda väga delikaatselt

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Eesti Koolipsühholoogide Ühingu uue esinaise Triin Kahre sõnul tuleb pedofiiliakahtluse korral koolis tegutseda väga delikaatselt ning kuni kellegi vastu pole kindlaid tõendeid, tuleb hoiduda süüdistamisest.

«Ei tohi ära unustada, et sellistes juhtumites on kaks osapoolt – väidetav kuriteo sooritaja ning väidetav kannatanu. Läbimõtlematu tegutsemine võib haavata mõlemat osapoolt. Kui koolil pole vastavaid tõendeid ega konkreetset alust kellegi süüdistuseks, siis tulebki sellest hoiduda,» selgitas Kahre Postimees.ee´le.

Tema sõnul on oluline teemat mitte ignoreerida, vaid tegeleda sellega delikaatselt, kaasates probleemi lahendamisse nii konflikti osapooli, kooli tugispetsialiste kui ka lastekaitsetöötajaid. «Tõsiste süüdistuste korral tuleb aga pöörduda politseisse, sest kooli oskamatu tegutsemine ning asjade käsitlus võib olukorda hoopis halvendada,» märkis Kahre.

Kooli sisekliimale mõjuvad sellised skandaalid tema sõnul alati halvasti ning suurema kahju ärahoidmisel on väga oluline, kuidas asjaga tegeletakse.

«Selliste juhtumite meedias kajastamine toob sageli kannatusi just ohvrile. See on viimane asi, mida selles olukorras vaja oleks. Teemat tuleks pigem käsitleda üldisemas plaanis, mitte mõne konkreetse juhtumi baasil,» leidis psühholoog.

Tema hinnangul võiks pigem rohkem juttu olla sellest, kuidas ümbritsevad inimesed saaksid
selliseid juhtumeid varem märgata.

«Just ümbritsevate inimeste teadlikkust tuleks tõsta – näiteks millele võiksid õpetajad, lapsevanemad, vanavanemad ning teised lastega töötavad täiskasvanud tähelepanu pöörata, milliseid märke lapse juures peaks oskama tähele panna ja kuidas siis tegutseda. See on oluline,» leidis Kahre. Nii oleks tema sõnul võimalik sekkuda juba algstaadiumis ning vältida hiliseimaid sügavamaid probleeme.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas möödunud nädalal kriminaalmenetlust ühe Tallinna gümnaasiumi naishuvijuhi suhtes, kes väidetavalt ahistas seksuaalselt samas koolis õppivat neiut.

Eesti Päevalehe andmeil üritas huvijuht, kellel on väidetavalt suhe sama kooli naissoost algklassiõpetajaga, ühte õpilast seksuaalselt ära kasutada ning praeguseks on mõlemad töölt lahkunud.

Kriminaalmenetlust alustati paragrahvi alusel, mis käsitleb sugulise kire rahuldamist lapseealisega, kuid seni pole kahtlustust veel kellelegi esitatud. Sellise kuriteo eest võib kohus süüdlasele mõista kuni viieaastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles