Trašanov võis salaraha võtta kuus korda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellel fotol on Georg Trašanov veel Valga maavanemana oma kabinetis.
Sellel fotol on Georg Trašanov veel Valga maavanemana oma kabinetis. Foto: Raivo Tasso / Maaleht

Kahe aasta jooksul väidetavalt kuuel korral bussifirmalt Go Bus altkäemaksu või pistist saanud Valga endisel maavanemal Georg Trašanovil tuleb kohtu ette astuda aprillis.



Eile Tartu maakohtus peetud eelistungil lepiti kokku, et kohtupidamist alustatakse 13. aprillil. Vandeadvokaat Maria Mägi esitas seejuures taotluse, et Trašanovi ning ASi Go Bus ja selle juhtide altkäemaksu ja pistise süüasja arutamine kuulutataks kinniseks.


Mägi põhjendas taotlust ettevõtte ärisaladuse kaitsmisega. Taotlusega nõustusid ka teised protsessiosalised, sealhulgas Lõuna ringkonnaprokurör Marge Püss.


Kahtluse järgi võttis Trašanov viiel korral bussifirmade esindajatelt 25 000 krooni ja korra 45 000 krooni. Just viimase summa vastuvõtmiselt mees tabatigi ning võeti lühikeseks ajaks ka vahi alla.


Kahtlustuse järgi jäi raha vastuvõtmine aastatesse 2006. ja 2007. Kuigi ajakirjanduses on spekuleeritud, et pistise ja altkäemaksu episoode võis olla ka varem, on asja uurimist juhtinud Tartu ringkonnaprokurör Marge Püss öelnud, et ühtegi kahtlustust varasemate juhtumite kohta Trašanovile esitatud ei ole.


Rahapakk tööpostil


Pistise andjaks oli väidetavalt Go Busi üks kunagisi juhte Kalle Muru, kellele on esitatud ka vastav kahtlustus. Mõnel korral käis raha tõenäoliselt läbi ka Go Busi teiste toonaste juhtide Aivo Pärna ja Valter Keisi käest – seda lubab oletada tõik, et neile kahele on esitatud kahtlustused altkäemaksu ja pistise andmisele kaasaaitamises.


Kuigi prokurör seda ametlikult ei kinnitanud, anti raha väidetavalt enamikul kordadel üle Valga maavalitsuse ruumides, kus Trašanov töötas.


Eitavad süüd


Nii tema kui ka kõik teised kahtlusalused on seni oma süüd eitanud. Lisaks neljale mehele on ettevõttena kohtupingis ka Go Bus, kelle esindajad on varem samuti igasugust süüd tõrjunud.


Püssi kinnitusel on kaks juhtumit kuuest kvalifitseeritud altkäemaksuna ja ülejäänud pistisevõtmisena.


Seaduse järgi mõistetakse pistisena raha, mille eest on ametiisik oma ametit kuritarvitades langetanud iseenesest õiguspärase otsuse. Altkäemaksu korral on tehtud otsus olnud aga ebaseaduslik.


Valgamaa bussiliinide ümber kerkinud skandaal lahvatas lõkkele mullu sügisel, kui kaitsepolitseinikud tabasid Trašanovi pärast raha üleandmist. Toonane regionaalminister Vallo Reimaa vabastas uudise peale Trašanovi kohe ka ametist, kuigi ametlikult oli mees juhtunu ajal puhkusel.


Ametist said kohe priiks ka Go Busi endised juhid Pärn, Muru ja Keis, kes firma omanike toonaste kinnituste järgi tegutsesid nende teadmata. Ükski kolmest kahtlustatavast ei ole oma seotust altkäemaksu või pistise andmise või vahendamisega tunnistanud.


Altkäemaksu võtmise ning andmise eest näeb karistusseadustik ette ühe- kuni viieaastase vangistuse, korduva altkäemaksu võtmise ning andmise eest kahe- kuni kümneaastase vangistuse. Juriidilist isikut võib altkäemaksu andmise eest karistada rahalise trahvi või firma sundlõpetamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles