Muinaslaev oli tehtud okaspuust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Areheoloogid Salme muinaslaeva uurimas.
Areheoloogid Salme muinaslaeva uurimas. Foto: Raul Vinni / Oma Saar.

Kaks nädalat tagasi Saaremaalt Salmelt leitud muinaslaeva puidust osad on spetsialisti kinnitusel tehtud okaspuust, mis tõenäoliselt oli mänd.


«Kaared olid männist. Välislauad ka okaspuust. Täpselt veel ei oska öelda, kas kuusk või mänd,» rääkis analüüsi teinud Eesti Maaülikooli metsateadlane Regino Kask Oma Saarele.


Tema kinnitusel selgus mikroskoobi all puitu vaadeldes kohe, et tegemist on okaspuuga. «Selles mõttes mingit kõhklust ei ole,» märkis Kask.


Puidu vanuse määramiseks saadetakse see nüüd järgmisesse laborisse ja analüüs võib aega võtta kuni kolm kuud. Kase sõnul oli tema jaoks huvitav just nii vana asja uurimine. «Ikkagi 1300 aastat maa sees olnud,» sõnas teadlane.


Salmel kaevetöid juhatanud Marge Konsa sõnul peaksid järgmisena selguma laevas olnud looma- ja inimluude analüüside tulemused.


Arheoloogid ise hakkavad lõpetama eelmisel laupäeval Salmel välja tulnud uue leiu esmast analüüsi. Leitud relvad kuuluvad Konsa sõnul umbes 8. sajandisse, nagu ka arvati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles