Laaneots: keskendume Afganistanis julgeolekujõudude ette valmistamisele

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots.
Ants Laaneots. Foto: Liis Treimann

Ühendkuningriigis ametlikul visiidil viibiv kindralleitnant Ants Laaneots arutas eile ja täna briti kolleegidega kaitsevägede koostööd Afganistanis ning külastas operatsioonide väejuhatust Northwoodis.

Kaitseväe juhataja sai ülevaate Afganistani ja selle naaberriikide, eelkõige Pakistani julgeolekuolukorrast, Afganistani julgeolekujõududele vastutuse üleandmise plaanidest ning olukorrast Eesti ja Briti üksuste vastutusalal.

«Meie peamiseks ülesandeks on Afganistani julgeolekujõudude ette valmistamine vastutuse üle võtmiseks tulevikus,» ütles Laaneots. «Iga Afganistanisõduri või politseiniku kõrval peab olema liitlaste sõdur.»

Kindralleitnant kinnitas, et Ühendkuningriigi kõrgem sõjaline juhtkond on meie üksuste professionaalsuse, samuti relvastuse ja varustusega rahul ning üksuste struktuur ja relvastus jääb lähiajal samaks. «Arutelus Ühendkuningriigi kolleegiga leidsime, et operatsioonile saadetud mehitamata luurelennukid Raven on ennast igati õigustanud ning nende Afganistani saatmine oli õige samm,» ütles Laaneots.

Visiidi käigus autasustas Laaneots kaitseväe teeneteristiga riigikaitseliste teenete eest Lancasteri rügemendi teise pataljoni ülemat kolonelleitnant Robby Boydi. Boyd pälvis autasu toetuse ja koostöö eest jalaväekompanii Estcoy-10 pataljoniülemana 2010. aastal.

Laaneots arutas oma briti kolleegiga ka teistel NATO operatsioonidel, eelkõige Liibüas toimuvat, Balti õhuturbe küsimusi ja sai põhjaliku ülevaate Ühendkuningriigi küberkaitsealasest tegevusest. Kaitseväe juhataja kutsus oma briti kolleegi toetama Eestis asuvat NATO küberkaitsekeskust.

Homme külastab kindralleitnant Laaneots taastusravikeskust Headley Courtis ja kohtub seal ravi saavate Eesti kaitseväelastega.

Kindralleitnant Laaneots saabub Eestisse tagasi homme õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles