Greenpeace leidis Jaapani vetest radioaktiivseid elukaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i uurijad kogusid mai alguses radiatsioonitaseme testimiseks Jaapani idaranniku vetest adrut.
Greenpeace'i uurijad kogusid mai alguses radiatsioonitaseme testimiseks Jaapani idaranniku vetest adrut. Foto: SCANPIX

Keskkonnarühmitus Greenpeace hoiatas täna, et leidis Jaapani Fukushima tuumajaamast enam kui 20 kilomeetri kaugusel vetest mereelustikku, mille radiatsioonitase ületas lubatud norme.

Tuumaenergia vastane organisatsioon teatas, et tuvastas Fukushima lähistel asuvast adrust ametlikest normidest 50 korda kõrgema radioaktiivsuse. Samuti leiti Prantsuse ja Belgia laborites sõltumatu kinnituse saanud testide käigus kala- ja vähiliike, mis sisaldasid lubatust rohkem radioaktiivset joodi ja tseesiumit, vahendas AFP.

«Meie andmed näitavad, et Fukushima tuumajaamast levib endiselt kaugetele aladele suurel määral radioaktiivset reostust,» sõnas Greenpeace'i radiatsiooniekspert Jan Vande Putte pressikonverentsil Tokyos.

Greenpeace kritiseeris Jaapani võime nende väidetavalt ebaadekvaatse tegevuse eest Fukushima tuumakriisi lahendamisel. Rühmituse väitel võib ühe kilo niivõrd reostunud adru söömine suurendada inimese radiatsioonidoosi 2,8 millisiiverti võrra, mis on ligi kolm korda niipalju, kui on aastas maksimaalselt soovitatav.

Vande Putte sõnul näitavad testid, et erinevalt sellest, mida väidavad Jaapani võimud, ei ole merevee radioaktiivsus vähenenud.

Jaapani võimude sõnul lahjendavad ookeanihoovused kiiresti 11. märtsi tsunami järel tuumajaamast lekkinud saasteaineid. Fukushima prefektuuri teatas täna, et piirkonnas keegi kalapüügiga praegu ei tegele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles