Lätis paljastati suur korruptsiooniskandaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainars Šlesers valimiskampaania üritusel.
Ainars Šlesers valimiskampaania üritusel. Foto: SCANPIX

Üleeile korraldas Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) 42 läbiotsimist, seoses võimalike altkäemaksude, rahapesu ja võimu kuritarvitamisega.

Läbi otsiti nii Ventspilsi skandaalse linnapea Aivars Lembergsi valdused Puzes, Riia vabasadam ning sadama juhtorganid. Samuti korraldati läbiotsimine muuhulgas Air Balticus, Ventspilsi linnavalitsuses, Läti Seimi liikme Andris Škele ettevõttes ja ka mujal, teatab LETA. Läbiotsimiseks andis loa Riia ringkonnakohus ning läbiotsimised olid seotud 20. mail algatatud protsessiga.

Läti ajaleht Neatkariga Rita Avize kirjutas üleeile, et KNABi juhataja asetäitja Juta Strike valmistab ette suurt Läti tuntud inimestega seotud vahistamisoperatsiooni. Esialgu polnud teada, kes sihikul on, kuid ühe võimaliku kahtlusalusena nimetati meedias ka Läti Seimi liikmeid Ainars Šlesersit ja Škelet.

Eile avaldas LTV aga, et peamisena on sihikul just Šlesersi tegevus, kes sundis Riia abilinnapeana AirBalticu presidenti Bertolt Flicki sõlmima fiktiivset lepingut ja kuritarvitas oma positsiooni.

Telekanali andmetel on KNABil infot, et 17. detsembril 2009 nõudis Šlesers Flickilt, et ta allkirjastaks fiktiivse lepingu reklaamiteenuste eest Air Baltic Corporationis ja reklaamiks pealinna. Raha, mis pidi minema reklaamiteenuse eest maksmisele, kulutati aga hoopis Šlesersi ja Läti Esimese Partei/Läti Tee kampaaniale. Kokku kanditi kõrvale vähemalt 100 000 latti (141 000 eurot), vahendab TV Net.

Lisaks sellele leiab KNAB, et Šlesers sai raha teisteltki ettevõtetelt, kuigi seda sissetulekute deklaratsioonis näidatud polnud. Samuti on uurimise all, kuidas Šlesers Seimi pääsenuna Riia vabasadama otsuseid oma parteikaaslase kaudu mõjutama asus, kaitstes mitmete teiste firmade huve, kust ta ise raha sai.

Lembergs selgitas LETA-le üleeile, et asi olevat Riia vabasadama juhatuse esimehe valimises. «Olen väidetavalt ebaseaduslikult protsessile kui Ventspilsi linnapea survet avaldanud. Kuid olen täielikus teadmatuses, kuidas Ventspilsi linnanõukogu peaks sellega üldse kuidagi seotud olema?» avaldas Lembergs. Škele arvates võib kogu operatsioon olla seotud aga Läti presidendivalimistega.

KNABi endine juht Aleksei Loskutov kommenteeris TV Netile operatsiooni tagamaid ning väitis, et tegu oli organisatsiooni ajaloo suuruselt teise operatsiooniga. Läbiotsimisel üritati leida dokumente, mis heidaksid kahtlastele tehingutele valgust.

Samuti rõhutas Loskutov, et kuigi Šlesersi kõnesid kuulati pealt, polnu see nähtavasti ainsaks läbiotsimiste ajendiks. KNABile oli enne laekunud kindlasti ka muud usaldusväärset infot.

Palju problemaatilisem olevat aga võitluses korrumpeerunud poliitikutega see, et salajaste operatsioonide plaanid lekivad kiirelt. Ka antud operatsioonist teadsid asjaosalised tõenäoliselt juba varem ning läbiotsimised ei tulnud neile üllatusena. Loskutov tunnistas, et info võis lekkida kas KNABi või kohtu kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles