Ergma loodab, et Horvaatia lõpetab edukalt liitumiskõnelused ELiga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus Horvaatia presidendi Ivo Josipovićiga.
Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus Horvaatia presidendi Ivo Josipovićiga. Foto: Riigikogu kantselei

Riigikogu esimees Ene Ergma väljendas täna kohtumisel Horvaatia presidendi Ivo Josipovićiga toetust Horvaatia liitumisele Euroopa Liiduga, Ergma avaldas lootust, et riik suudab liitumiskõnelused lõpetada edukalt juba lähemal ajal.

Josipović andis ülevaate Horvaatia tegevusest Euroopa Liiduga liitumise suunal, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Ta selgitas, et Horvaatia on viimastel kuudel teinud pingelist tööd ja läbirääkimiste lõpetamine on lähedal. Josipović loodab, et liitumisläbirääkimised on võimalik lõpetada kas juba juunis või siis käesoleva aasta teisel poolel. Samas tunnistas ta, et jõupingutusi tuleb veel jätkata täieliku liitumisvalmiduse saavutamiseks.

Ergma andis ülevaate Eesti probleemidest Euroopa Liiduga ühinemise eel. Ta tõi välja ka ühendusse kuulumise positiivsed jooned, rõhutades, et see tõi kaasa hääleõiguse Euroopa Liidu otsustamisprotsessis. Ergma tutvustas Eesti parlamendi kogemust Euroopa Liiduga seotud küsimustes.

«Omandatud kogemuse kasutamine ja parlamentide vaheline koostöö annab kindlasti olulise panuse püstitatud eesmärkide saavutamiseks,» märkis Ergma.

Ergma ja Josipović vahetasid mõtteid riikide kahepoolsete suhete  mitmekesistamise võimaluste üle. Leiti, et majandusliku koostöö vallas on küllaldaselt arenguruumi.

Josipović andis ülevaate arengutest Lääne-Balkanil. Horvaatia president peab väga oluliseks Lääne-Balkani riikide omavahelist suhtlemist. Ta rõhutas, et pärast Euroopa Liiduga ühinemist on Horvaatial kindlasti oluline roll teiste Lääne-Balkani riikide motiveerimisel ja abistamisel Euroopa Liiduga lõimumise protsessis. Josipović märkis, et viimasel ajal on Horvaatia olnud mitmete regionaalsete algatuste eestvedaja.

Kohtumisel osales ka väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles