Tallinna loomaaed kriitilise raporti tõttu sulgemist kartma ei pea

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekaitsepäeva tähistamine Tallinna loomaaias.
Lastekaitsepäeva tähistamine Tallinna loomaaias. Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Brita Merisalu sõnul ei ole Tallinna loomaaial põhjust karta, et nad kriitilise rahvusvahelise raporti tõttu kinni pannakse.

Loomaaia tegevusloa väljastab keskkonnaamet ja tal on õigus see ka kehtetuks tunnistada, ütles Merisalu Postimees.ee’le. Teisel sama ministeeriumi alluvuses oleval asutusel, keskkonnainspektsioonill, on õigus loomaaia tegevusluba peatada.

«Kindlasti ei saa mainitud raport olla aluseks lubade kehtetuks tunnistamisel,» rahustas ta loomaaiakülastajaid.

Keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuule sõnul saab loomaaia tegevuse peatada teatud tingimustel, s.o keskkonnajärelevalve seadusest lähtuvalt.

«Saame peatada keskkonda kahjustava või ohustava õigusvastase tegevuse või loodusressursi kasutamisega seotud õiguspärase tegevuse, kui see seab ohtu inimeste elu, tervise või vara,» selgitas Tuul.

«See praegusel juhul arvesse ei tule, keskkonda kahjustavat tegevust sel puhul ei ole.»

Loomaaeaedade temaatikaga seonduv on Merisalu sõnul jagunenud kahe ministeeriumi, põllumajandusministeeriumi ja keskkonnaministeeriumi, vahel.

«Selline jaotus on mõistlik ja ka vajalik, kuna loomaaedadel on mitmeid funktsioone,» leidis ta.

Loomade pidamistingimuste ja teiste veterinaarnõuete täitmise eest vastutab ja selle temaatikaga tegeleb rohkem põllumajandusministeerium ning loomaaedade liigikaitse ja bioloogilise mitmekesisuse säilitamise funktsioon jääb keskkonnaministeeriumi valdusse.

Loomakaitseseaduse järgi jaguneb järelevalve kolme asutuse vahel - veterinaar- ja toiduamet, keskkonnainspektsioon ning politsei- ja piirivalveamet.

Veterinaar- ja toiduamet tegeleb põllumajandusloomade ja ka lemmikloomadega seotud küsimustega, keskkonnainspektsioon kaitsealuste liikide ja metsaloomadega seotud probleemidega (metsloomad, kes on loodusest tehistingimustesse toodud).

Politsei lahendab samuti lemmikloomadega seotud probleeme, eelkõige tõsisemaid juhtumeid.

Keskkonnainspektsioon kontrollib loomaaedu koostöös veterinaar- ja toiduametiga, kumbki lähtuvalt oma ametkonna pädevusest.

Briti loomakaitseühing andis eile avaldatud raportis Eesti loomaaedade kohta hävitava hinnangu.

See hinnang kubiseb vigadest, ütles Tallinna loomaaia juhataja Mati Kaal, tunnistades samas, et pideva rahapuuduse tõttu ei vasta paljude loomade elutingimused tõepoolest loomade vajadustele.

Tänane Postimees kirjutab, et pole ühtegi ministeeriumi, kelle teema selgelt loomaaiandus, selle regulatsioonid ja järelevalve oleks.

Leht leiab, et loomaaianduse teema hajub Eestis nelja ministeeriumi vahel ära ja pole lõpuks enam kellegi asi. Üks kõnealustest ministeeriumides on põllumajandus- ja teine keskkonnaministeerium, neile lisanduvad haridus- ja kultuuriministeerium.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles