Lõuna-Korea saatis piraadi eluks ajaks vangi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea eriväelased Samho Jewelryt vabastamas.
Lõuna-Korea eriväelased Samho Jewelryt vabastamas. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea mõistis täna ühe somaalia piraadi eluks ajaks ning veel kolm 13-15-aastaks vangi, teatab uudistevõrk AFP. Trellide taha saadetud olid kaaperdanud keemiatankeri Samho Jewelry, mille Lõuna-Korea eriväelased vabastasid 21. jaanuaril.


Kohtunike hinnangul polnud kahtlust, et eluks ajaks vangi saadetud Mahomed Araye nimeline piraat üritas kaaperdatud laeva lõunakoeralasest kaptenit tappa. Ta mõisteti süüdi röövis ning oma AK-automaadiga kapten Seok Hae-Kyuni tulistamises ja tõsiselt vigastamises. Prokurör taotles Arayele surmanuhtlust.

See viis päeva kestnud protsess oli esimene kord, kui Lõuna-Korea mõistis õigust välismaalastest piraatide üle.

Aul Brallati nimeline piraat mõisteti süüdi korea eriväelaste tulistamises edutult lõppenud 18. jaanuari operatsioonil ja otsustati vangistada 15 aastaks. Abdikhad Iman Ali ja Abdullah Ali nimelised piraadid saadeti trellide taha 13 aastaks. Kohus leidis, et pole tõendeid selle kohta, et viimatimainitud kolmik üritas kaptenit tappa, küll aga selle kohta, et nad kasutasid ülejäänud laeva meeskonnaliikmeid inimkilbina.

«See kohtuprotsess näitas, et kõiki kuritöid, millega kiputakse meie rahva omandi või elude kallale, karistatakse vankumatult vastavalt meie kriminaalseadustikule,» teatas pärast otsuste väljakuulutamist kohtu pressiesindaja Jeon Ji-Hwan.

21. jaanuari vabastamisoperatsiooni käigus tapsid Lõuna-Korea eriväelased kaheksa piraati ja vahistasid viis. Vahistatud viidi Lõuna-Koreasse Busani kohtu ette. Viisikust üks võttis süü omaks, tema kohtuotsus tehakse teatavaks tuleval kolmapäeval.

21 meeskonnaliiget – kaheksa lõunakorealast, kaks indoneeslast ja 11 birmalast – pääsesid laevalt lõpuks üsna väheste füüsiliste traumadega. Vaid aluse 58-aastane kapten Seok sai nii tõsiselt viga, et taastub pärast mitmeid operatsioone ikka veel haiglas.

Piraate kohtus kaitsnud advokaadid väidavad, et pole ei otseseid tõendeid selle kohta, et Araye Seoki tulistas ega sellest, et ülejäänud meeskonnaliikmeid pruugiti inimkilbina. Kaitsjate väitel tahtsid vangistajad meeskonnaliikmeid enda ette tirides näidata vaid seda, et nood on elus ja tervise juures. Sestap kavatseb kaitse otsuse ka edasi kaevata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles