Kaks Valgevene presidendikandidaati saadeti vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine presidendikandidaat Nikolai Statkevitš (keskel) kohtuprotsessil.
Endine presidendikandidaat Nikolai Statkevitš (keskel) kohtuprotsessil. Foto: SCANPIX

Eile määras Valgevene kohus vangi kaks endist presidendikandidaati mullustele valimistele järgnenud president Aleksandr Lukašenka vastaste protestide korraldamise eest.

Minski kohus mõistis süüdi Nikolai Statkevitši ja Dimitri Ussi massirahutuste korraldamises ja määras nad vastavalt kuueks ning viieks ja pooleks aastaks vangi, vahendab AFP.

Samuti mõisteti süüdi veel viis meeleavaldajat ja opositsiooniaktivisti, kellele kõigile määrati kuni viie aasta pikkune vanglakaristus.

14. mail määrati viieks aastaks trellide taha ka presidendikandidaat Andrei Sannikov. Üheksast opositsiooni kandidaadist on vangi saadetud kolm ja tingimisi karistus määratud kahele kandidaadile.

19. detsembril Lukašenka ülekaaluka ja välisvaatlejate sõnul ebakorrektselt saavutatud valimisvõidu vastu puhkenud massimeeleavaldus lõppes julmalt, kui politsei kümned tuhanded inimesed laiali ajas ja neist 700 arreteeris.

Hiljem süüdistati kümneid neist riigipöörde katses. 40-aastane jurist ja ärimees Uss olevat väidetavalt juhtinud jõuku, mis ründas 19. detsembril valitsushoonet.

Kui otsus kohtuprotsessil teatavaks tehti, puhkesid mitmed vangistatute sugulased saalis nutma. Ussi 77-aastane ema Sofia Uss hüüdis üle saali: «Mida ma tema lastele ütlen?»

Prokurörid nõudsid 55-aastasele kolonelleitnant Statkevitšile kaheksa aasta pikkust vanglakaristust. Talle määratud kuus aastat on praeguse seisuga kõige suurem 19. detsembri sündmustega seoses määratud karistustest.

«Te saate vabaks. Olge tugevad, mehed,» teatas endine presidendikandidaat Vladimir Nekliajev valjult pärast protsessi lõppu. Nii temale kui ka Vitali Rõmaševskile määrati avaliku korra rikkumise eest tingimisi karistus.

Kokku on siiani seoses mulluste presidendivalimistega ja järgnenud rahutustega vangi saadetud 31 inimest.

Osade vaatlejate sõnul võib Valgevene kasutada vange laenu kauplemisel Venemaalt.

«Nad ei istu vangis väga kaua,» sõnas ka Statkevitši naine Marina Abramovitš AFP-le. «Olen kindel, et režiimil pole ressursse.»

Euroopa Liit ja USA mõistsid presidendikandidaatide vastased kohtuprotsessid taaskord tugevalt hukka. Poliitiliste vangide võtmine on ELi teatel välispoliitika juhi Catherine Ashtoni

21. sajandil lubamatu. USA ähvardas Valgevenet lisaks uute sanktsioonidega riigiettevõtete vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles