Rannamäe: presidendi ametikoht on Ilvese ande raiskamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Toomas Huik

Eesti presidendi koht on Toomas Hendrik Ilvese ande raiskamine ja ta saaks Eestile mõnel teisel ametikohal palju kasulikum olla, ütles ajakirjanik Aarne Rannamäe Vikerraadio saates «Rahva teenrid».

Ajakirjanik Peeter Kaldre tõi välja, et praegune president on ise teadlikult oma rolli tegevusaja jooksul vähendanud, näiteks riigikaitseküsimustes. Rannamäe lisas, et sedasama kinnitas Ilves ise IRLi ees esitatud kõnes - et ta on ainuke riigipea Euroopas, kes on teadlikult astunud samme, et tema roll ja volitused väiksemad oleks.

«Ma arvan, et Ilvesel oleks neid rolle, kus ta tunduvalt säravam oleks – kas siis Eestis või eriti rahvusvahelisel areenil tunduvalt rohkem, kui need raamid, mis tal ette on antud,» arvas Kaldre.

Talle sekundeeris Rannamäe: «Olgu veelkord ära öeldud minu isiklik seisukoht, mida ma ütlesin ka viis aastat tagasi, et vabandust, aga Eesti presidendi koht on Toomas Hendrik Ilvesele ande raiskamine. Ta saaks olla kasulikum oma teadmiste ja oskustega palju rohkem kuskil mujal – Eestile kasulikum, Euroopale kasulikum, meie julgeolekule kasulikum,» lausus Rannamäe.

Ta märkis, et milleks üldse nii palju kisa ja kära selle üle, kuidas president valitakse, kui selle ameti volitused on nii väikesed. «Mis iganes presidendikandidaat ei räägiks, ta piirid on niivõrd kitsukesed – ta võib ju rääkida, et rohkem tuleb inimestele palka maksta, võib ju öelda, et meie parlamendis on liiga vähe parteisid, et see on ohu piiril – aga ega ta ju valimisseadust hakka muutma, valimiskünnist alandama. Ta saab olla ainult rahva isa või lihtsalt intellektuaalselt huvitavate ettepanekute tegija, aga sealt edasi ta minna ei saa,» sõnas Rannamäe.

«Eks see ole üks takistus, miks presidendivalimistel selline tõeline kirg on tunduvalt allpool kui ta meie meedias praegu paistab. Ei ole tegemist sellise ametikohaga, mis maid või mägesid liigutaks,» arvas ajakirjanik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles