AK erinumber: kas luod teevad ajalugu või kerkib siiski vana klann?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja Washingtonis.
Valge Maja Washingtonis. Foto: AP / Scanpix

Luo hõim ei ole Kenyas poliitiliselt kõrgele aujärjele tõusnud, kuid tuleval nädalal võib ühel neist avaneda võimalus asuda 44. presidendina juhtima üliriiki USAd. Seda läbi Barack Obama, kelle aafriklasest isa saatuse sõrme tahtel omal ajal Hawaii ülikooli sattus ja kohaliku tüdrukuga ühte heitis... Kuid mäng ei ole veel mängitud, sest Obama vastaskandidaadiks Valgesse Majja pürgimisel on John McCain, ühiskonnas mõjuka ja auväärse USA perekonna esindaja.



Homne Postimehe arvamus- ja kultuurilisa AK ongi peaasjalikult pühendatud duellile, mida lähipäevil jälgib ja arutab kogu maailm. Kuigi küsitluste järgi näib Obamal olevat edumaa, on valimispäeval üllatused võimalikud, kirjutab AK-s kaitseministeeriumi analüüsibüroo juhataja


Jonatan Vseviov, kes rõhutab oma arvamusloos seekordsete valimiste erakordsust.

«Mõlemal juhul, nii Obama kui ka McCaini võidu korral, oleks tulemus märkimisväärne ning praegu veel käimasolev ja juba kaks aastat aktiivselt väldanud kampaania tuleviku ajaloolastele, poliitikahuvilistele ja mitmete riikide kampaaniameistritele tähtis
õppevahend,» märgib Vseviov

Postimehe Brüsseli kolumnist Ahto Lobjakas kummutab oma kolumnis mõne Euroopa poliitiku lootuse, nagu võiks väheste kogemustega Obama võidu korral USA painduda Pariisi või Berliini taktikepi järgi.

Kirjanik Mihkel Mutt võtab lahti «obamaania», semiootikadoktor Daniele Monticelli pakub võitu demokraatidele lihtsalt George W. Bushi läbikukkumise pärast. Kuid kas noorem Bush on ikka läbikukkuja, näiteks meie vaatevinklist - sellise küsimuse esitab senise presidendi ametiaega kokku võtvas usutluses politoloog Andres Kasekamp.

AK uurib ka, kumb võiks Valgesse Majja rohkem sobida, kas vaoshoitud Michelle või särtsakas Cindy, milliseks kujuneksid võimalikud uue presidendi administratsioonid jne.

USAga on või on olnud ühel või teisel moel seotud ka paljude eestlaste elu - oma vaatepunkte presidendirallile esitavad homses AK-s Richard Villems, Ilmar Raag, Raul Saaremets,
Eda-Ines Etti jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles