Soome spetsialist: kolibakter kurkidel on Hispaania veepuuduse tulemus

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kompostihunnikusse visatud kurgid Hispaanias Almerias asuvas kasvuhoones.
Kompostihunnikusse visatud kurgid Hispaanias Almerias asuvas kasvuhoones. Foto: SCANPIX

Soome asjatundja väitel on kolibakteriga reostatud kurgid otseselt seotud Hispaaniat piinava veepuudusega.

Kahtlused ohtliku kolibakteri sattumisest kurkidele, mis on põhjustanud kümne inimese surma, ei üllata Soome aiandusäride liitu, vahendas MTV3.

Spetsialistide kinnitusel satub väljaheidetega seotud kolibakter kurkidele üksnes kastmisvee kaudu. Kurkide kasvatuspiirkond Costa del Solis kannatab veepuuduse all ja ahvatlus kasutada räpast pinnavett on suur.

Aiandusäride liidu tegevjuht Jyrki Jalkanen pole saastatud kurkide pärast üllatunud. «Probleemiga tegelevad Euroopa Komisjoni asjatundjad ja Evira (toiduohutuse amet - PM) Soomes, seega oskavad nemad paremini vastata. Olen ka ise Almeria piirkonda külastanud ja seetõttu tean, et kuivus on kurkide intensiivsel kasvualal suureks probleemiks ja see ahvatleb kasutama räpast pinnavett.»

Aiandusäride liidu tegevjuht lisas, et kolibakter kurgi sisse ei pääse, vaid jääb pinnale.

«Pinnas, mis ei pea vett kinni, lisaks päikese põhjustatud kuumus ja intensiivne tootmine ning asustus on võimatu kooslus,» tõdes Jalkanen.

Mõned teadlased on juba ammu hoiatanud, et Pürenee poolsaart ootab kliimamuutuse tõttu ees kõrbeks muutumine. Maapind põleb ära ja hispaanlased peavad kolima mujale.

Jalkaneni sõnul on Hispaanias kaalutud koguni ideed lohistada jäämägesid mööda merd veenappuse all kannatavatesse piirkondadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles