Realistlik Soome

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome otsus mitte ühineda kobarpomme keelustava leppega võib jääda arusaamatuks Lääne-Euroopale, kuid kindlasti mitte meile ja teistele idaeurooplastele. Seda eriti pärast Gruusia sõda – ei ole just väga nutikas loobuda tõhusast relvast, kui jagad umbes 1000 kilomeetrit piiri riigiga, kes tungis hiljuti teise suveräänse riigi territooriumile.


On ju Soome kaitseväe juhataja admiral Juhani Kaskeala varem öelnud, et kobarpommidest loobumine nõrgendaks tublisti Soome kaitsevõimet. Soome kaitseminister Jyri Häkämies põhjustas kodus pisikese skandaali, kui rääkis Washingtonis, et Soomel on vaid kolm väljakutset: Venemaa, Venemaa ja Venemaa.
Liiatigi ei kavatse kobarpomme keelustava leppega ühineda ka Venemaa. Olukorras, kus Soome ei ole NATO liige, ei maksaks lääne humanitaartegelastel nii väga põhjanaabrit kritiseerida. Gruusia seisukord on igal juhul pakilisem humanitaarküsimus kui see, kas Soome on kobarpomme keelustava leppega ühinenud või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles