Põhiseadus- ja õiguskomisjon toetasid jälitamisest teatamise korra muutmist

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Nii riigikogu põhiseaduskomisjon kui ka õiguskomisjon otsustasid toetada õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekut, millega soovitakse muuta jälitustoimingust teavitamise ja selle edasilükkamise kontrolli korda.

Eilsel põhiseaduskomisjoni ja õiguskomisjoni ühisistungil esines ka õiguskantsler, kes rääkis lähemalt oma ettepanekust muuta jälitustoimingust teavitamise korda. Samuti said komisjonide liikmed küsimusi esitada riigi peaprokurörile Norman Aasale.

Põhiseaduskomisjon tegi oma otsuse toetada Tederi ettepanekut juba eile. Ettepaneku poolt oli kaheksa, erapooletuks jäid kaks saadikut.

Õiguskomisjon tegi otsuse õiguskantsleri ettepanekut toetada täna. Komisjoni nõunik ütles Postimees.ee'le, et otsus tehti konsensuse alusel.

Neljapäevasel riigikogu täiskogu istungil tuleb Tederi ettepanek taas arutlusele. Ettekannetega esinevad õiguskantsler ning riigikogu põhiseaduskomisjoni ja õiguskomisjoni esindajad. Seejärel peaks parlament otsustama, kas asuda õiguskantsleri ettepanekul muutma kriminaalmenetluse seadustikus ja jälitustegevuse seaduses jälitustoimingust teavitamise ja selle edasilükkamise kontrolli korda, mis Tederi hinnangul on põhiseadusega vastuolus.

Õiguskantsler Indrek Teder teatas 18. mail, et jälitustoimingust teavitamise kord on vastuolus põhiseadusega, kuna praegu saab jälitamisest teatamist väga hõlpsalt edasi lükata.

Praegu pole jälitamisest teatamise üle süsteemset järelevalvet ning väga lihtne on jälitamisest üldse teatamata jätta, leiab Teder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles