Keskerakond vaeb oma võimalikke presidendikandidaate

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti presidendi ametiraha.
Eesti presidendi ametiraha. Foto: Arno Saar / SL Õhtuleht.

Juba ette kaotatud, kuid väärikas võitlusolukorras erakonda pildil hoida soovivas Keskerakonnas on president Toomas Hendrik Ilvese kõrvale konkurendiks pakkumisel läbi käinud viis nime. Teiste seas Peeter Tulviste ja Mihkel Oviir.

Riigikogu kolm erakonda – Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit ning sotsid – on kokku leppinud, et augusti lõpus valitakse riiki teiseks ametiajaks esindama president Toomas Hendrik Ilves. Suurim opositsioonierakond Keskerakond selles kokkuleppes ei osale, kuid neil on piisavalt hääli, et riigikogus üles seada oma kandidaat.

Kuigi on ette teada, et ükskõik kui kavalaid kombinatsioone Keskerakonna peakontoris ka välja ei mõelda, riigipeana jätkab Ilves. See aga ei takista neid võtmast mängust oma kasu: leida väärikas, võimalikult paljudele ühiskonnagruppidele sobiv kandidaat, kes esineks Ilvese kõrval debattides.

Postimehe andmetel on keskerakondlaste seas olnud juttu viiest inimesest. Ametlikult ei soostu keegi nende nimesid välja ütlema, seda enam, et n-ö kohvilaua taga toimunud «intellektuaalselt huvitavates vestlustes» välja pakutud inimesed ise nende väljavalituks osutumist ei aimagi.

Isegi kui nendega on räägitud, siis nõusolekut kelleltki veel pole. Partei juhatus ja fraktsioon ei ole ametlikult kandidaate arutanud. Küll aga loodetakse selle nädala lõpuks mingi selgus saada.

Postimehe andmetel on neist viiest üheks üllatuslikumaks nimeks IRLi esikampsun Peeter Tulviste. «Meeltkosutav teadmine! Keegi pole minu poole pöördunud, aga kui seda tehakse, siis ukse pealt tagasi kindlasti ei saadaks,» ütles Tulviste, kelle nime on konkreetselt ka partei üks piirkond välja pakkunud.

«Kui see tõesti on nii, siis see hääl on üsna nõrgake, sest mina ei ole sellest kuulnud,» nentis IRLi kunagine presidendikandidaat. Ta leidis, et mõtlemisainena oleks alternatiivkandidaat Ilvesele kindlasti hea. «Kuid ma ei saa nõustuda ka nendega, kes ütlevad, et seekord pole üldse mõttearendust või presidendi plusside-miinuste üle kõnelusi toimunud,» ütles Tulvist.

Teiseks väärikaks kandidaadiks on peetud riigikontrolör Mihkel Oviiri, kelle abikaasa, europarlamendi saadik Siiri Oviir on samuti Keskerakonna parteisisestes presidendivõitlustes kaasa löönud.

Oviir leidis, et kohvilauajutte ei tasu uskuda. «Minust ei saa kunagi Eesti presidenti. Minust saab peagi pensionär, mis on palju meeldivam,» muigas Oviir.

Juttu on olnud ka Allar Jõksist. «See on mulle uudis! Ma ei võta seda tõsiselt ja see ei oleks ka ettepanek, mille üle mõtiskleksin. See ei ole minu jaoks üldse aktuaalne,» oli Jõks konkreetne.

Keskerakonnas mõeldakse ka sellele, kes võiks olla erakonna seest tulev kandidaat.

Sagedamini on mitmed keskerakondlased Postimehele nimetanud partei aseesimehe Enn Eesmaa ning riigikogu valimistel teadlikult tagaplaanile jäänud ja valituks mitteosutunud, endise riigikogu esimehe ja aseesimehe Toomas Vareki nime. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles