Tapa erikoolis maksab töötajate sõna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halvemal juhul saadetakse noor erikooli.
Halvemal juhul saadetakse noor erikooli. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tapa erikoolis on vägivalla ja allumatusega probleeme vähem kui Kaagveres, direktor peab põhjuseks järjepidevust töötajate õiguste maksmapanekul.

Tapa erikooli direktori Ene Kuke hinnangul on olulised töötajate meeskonnatöö ning kehtestatud reeglitest-nõudmistest järjepidev kinnipidamine. Korda tagatakse koolis hea sõna ja isikliku eeskujuga. «Töötajad peavad oma õigused maksma panema. Kõik me elame õigusriigis, aga poisid kipuvad arvama, et ainult töötajatad peavad seadust täitma, neile nagu seadused ei kehtiks. Meil aga ainult sõnad ongi» tõdes direktor.

Tapa erikoolis õpib praegu 65 poissi vanuses 11-17. Koolidirektor sõnul pole probleemideta ükski erikool, kuid üldiselt saadakse hakkama.

Kuke üheksa-aastane töökogemus Tapal on kinnitanud, et poisid on vähem emotsionaalsemad ning seetõttu pole nendega sedavõrd keeruline kui raskestikasvatatavate tüdrukutega. Sellele vaatamata esineb korrarikkumisi, peamiselt sõimamisi ja lõhkumisi, Tapal pidevalt.

«Samamoodi lendavad meil toolid, vahel laud, sõimatakse ka, » võttis direktor peamised pahateod kokku. Kasvandike korralekutsumiseks ei vaata töötajad sellisele käitumisele läbi sõrmede. «Oleme suutnud end nii kehtestada, et ükski asi ei jää niisama,» ütles ta. Kohalikud konstaablid on koolis sagedased külalised.

«Töötajad peavad enda õiguste eest seisma, need läbi seadusandluse maksma panema. Siis tulebki politseil kohale tulla, protokolle koostada, kui see ka ei aita, siis tuleb lõpuks kohtus käia,» sõnas Kukk.

Koolitöötajad on läinud isegi kohtuni välja. Kukk toob näite, et hiljuti määras kohus ühele noormehele üheksa päeva aresti, mis tuleb juuli lõpuks ära kanda. Direktori sõnul paneb kohtuskäik noormehi oma tegude üle järele mõtlema. Tapa erikoolil on tihe koostöö politseiga, kooli nõukogus ja hoolekogus on Lääne-Viru noorsoopolitsei töötajaid.

Direktori sõnul püüab kool õpilastele karmidele nõudmisetele vastukaaluks anda mitmesuguseid vabaaja veetmise võimalusi, matkade, ekskursioonide ja huviringide näol. Näiteks laupäeval korraldati koos Kuriteoennetuse Sihtasutusega «Keelutsoon» matk, kus osales terve kooipere.

«Julgen öelda, et väga paljud üldhariduskoolide õpilased ei ole nii hõivatud, kui meie koolis. Peavadki olema, nad on meil ööpäev ringi, mõned ka kogu nädala,» rääkis Kukk.

Direktori sõnul on nädalavahetuseks koju lubamine väga suur privileeg, millega kool katsetab aga mõnikord ka vastu näppe saab. «Mõni läheb koju ja perekond ei suuda talle seal järelvalvet kindlustada, nii teeb poiss pahandust või ei tule õigel ajal tagasi,» ütles Kukk.

Kui korrarikkumistele järgnevad protokollid ning raskemal juhul kohtuistungid, siis hea käitumise eest premeeritakse. Nii lõpeb reedel kooliaasta aktusega, kus parimaid poisse tunnustatakse, lisaks saavad nad ekskursioonidele ning koolivaheaegadeks koju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles