Kampaania ootamatud lõppakordid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demokraat Barack Obama koos abikaasa Michelle’i ja tütarde Malia ja Sashaga (punases) laupäeva õhtul Missouri osariigis, kus ta napilt ette on rebinud.
Demokraat Barack Obama koos abikaasa Michelle’i ja tütarde Malia ja Sashaga (punases) laupäeva õhtul Missouri osariigis, kus ta napilt ette on rebinud. Foto: Reuters / Scanpix

Ebaseaduslikult riigis elav tädi ja pilakõne Prantsuse riigipealt – USA presidendikandidaadid Barack Obama ja John McCain pidid viimasel nädalavahetusel enne homseid valimisi tegelema ootamatute üllatustega.


Obama kenyalasest isa poolõde, 56-aastane Zeituni Onyango on 2004. aastast saadik viibinud Ühendriikides ebaseaduslikult, teatas reedel AP-le anonüümseks jääda soovinud allikas.



Obama sõnul polnud tal neli aastat Bostoni lõunaosas elanud tädi saatusest aimugi. Ometi teatas presidendikandidaadi meeskond AFP teatel päev hiljem, et Onyango on Obama valimiskampaania toetuseks annetanud 265 dollarit, mis nüüd tagastatakse.



Kanada koomiku pilakõne


Pisut koomilisem vahejuhtum leidis aga aset laupäeval, mil McCaini asepresidendikandidaat Sarah Palin sattus pilakõne ohvriks. Kanada koomik Marc Antoine Audette suutis panna Alaska naiskuberneri uskuma, et räägib Prantsuse president Nicolas Sarkozyga.



«Austame teid väga, John McCain ja mina, me armastame teid,» tänas Palin valepresidenti. Palin säilitas kogu telefonikõne ajal külma närvi ega kohkunud ka rumala jutu peale, näiteks kui kanadalane talle Carla Bruni voodioskusi kiitis. «Kallista teda minu poolt,» palus Palin.



McCain demonstreeris oma huumorisoont laupäeva hilisõhtul legendaarses sketšisaates «Saturday Night Live», kus pilas oma isepäi tegutseja mainet ja vähest kampaaniaraha võrreldes Obamaga.



«Olen tõeline vabariiklasest isemõtleja: vabariiklane ilma rahata,» ütles heatujuline McCain BBC teatel. Sketšis teleturukanalil oma kampaaniaesemed müüki pannud McCain naljatles, et ei suuda erinevalt Obamast endale üleriigilistes telekanalites reklaamiaega osta.



Ülejäänud aja eile ja päev varem veetsid rivaalid aga tasavägistes osariikides rahvamassidele esinedes. Obama külastas eile kolme linna Ohios – just selle osariigi valijad kallutasid valimised neli aastat tagasi napilt president George W. Bushi kasuks. McCain peab analüütikute arvates Ohios igal juhul võitma, kui soovib Valgesse Majja kolida.



USA valimissüsteemi järgi saab Ohios võitnud kandidaat valimiskogus 20 häält, muutes selle Florida kõrval üheks suurimaks osariigiks, kus küsitluste järgi nii Obamal kui McCainil on veel reaalne šanss võita.



Sama tähtis on Pennsylvania, kus kaalul 21 häält. Seal ei tohi McCaini ees praegu seitsme protsendipunktiga juhtiv Obama kindlasti kaotada.



Täna külastab McCain koguni kuut osariiki, enne kui kodusesse Arizonasse suundub, Obamat saab näha Floridas, Põhja-Carolinas ja Virginias. Päeva lõpetab ta aga rahvakogunemisega Chicagos, kuhu võimud ootavad koguni miljonit inimest.



Värske Reuters/Zogby arvamusküsitluse põhjal on Obama üleriigilises arvestuses säilitanud rivaali ees kuuepunktise edumaa.



McCain kavatseb võita


McCain ütles laupäeval, et kavatseb teisipäevased valimised siiski võita. «Ma ei karda võidelda, olen selleks valmis ja te hakkate koos minuga võitlema,» ütles ta toetajatele.



Võimude teatel ootavad nad tänavu umbes 130 miljoni ameeriklase osalemist valimistel. Tegemist oleks aktiivseima osalusega pärast 1960. aastat, mil John F. Kennedy Richard Nixonit edestas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles