ÜRO ametniku hinnangul on Liibanoni julgeolekuolukord halvenemas

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PM / Katri Karing

ÜRO Liibanoni koordinaatori Michael Williamsi sõnul on kuid kestnud poliitiline kriis ja rahvarahutused naabruses asuvas Süürias kahjustanud tõsiselt ka Liibanoni julgeolekuolukorda, mis on kiiresti halvenemas.

Williams võttis julgeolekuteemadel sõna seoses pommirünnakuga, milles sai haavata kuus ÜRO rahuvalvajat ja tõi murettekitava näitena välja ka seitsme eestlase röövimise Bekaa orus.

Islamiliikumine Hizbollah ja selle poliitilised liitlased kukutasid jaanuaris lääneriikide ja Saudi Araabia toetatud peaminister Saad al-Hariri valitsuse ja sellest alates on riigis Williamsi hinnangul «poliitiline vaakum».

«Puudub funktsioneeriv valitsus ja märke on üldise julgeolekuolukorra kiirest halvenemistest. Minu arvates ei reageeri riigi institutsioonid sellele nii nagu peaksid. Ja see võib niimoodi kesta veel kuid,» muretses Williams.

«Riskid on praegu palju suuremad, kui varasemate võimukriiside ajal. Esiteks puudub töötav valitsus. Teiseks kriisi pärast Süürias. Ja kolmandaks on rahutuks muutunud ka «sinisel joonel»,» loetles Williams.

«Sinine joon» on piir, mille ÜRO kehtestas pärast Iisraeli vägede lahkumist Lõuna-Liibanonist 2000. aastal. Iisraeli armee tulistas kaks nädalat tagasi meeleavaldajaid piirikülas Maroun al-Rasis, surma sai 11 inimest.

«Poliitiline vaakum, halvenev julgeolekuolukord ja riigiametite suutmatus oma tööd teha ähvardab loomulikult ka Liibanoni majandust, pärsib turismi ja kahjustab riiki mitmel moel. Ma pean seda äärmiselt murettekitavaks, et riik kaotab niipalju võimalusi ja pole kahtlust, et ka majandusolukord halveneb,» rääkis Williams.

Kunagi jõukas Liibanon toibub endiselt aastatel 1975- 1990 kestnud kodusõjast ning riiki koormab 40 miljardi dollari suurune võlakoorem, mis on samaväärne 180 protsendiga siseriiklikust koguproduktist. 2006. aasta Juulis ja augustis toimunud sõda Iisraeliga raskendas olukorda veelgi, kuna pommirünnakutega hävitati suur osa infrastruktuurist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles