Kodanikele loodi uus võimalus seadusloomes kaasa rääkida

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EIS.
EIS. Foto: eelnoud.valitsus.ee

Valitsuse poolt kasutusse võetud uues eelnõude infosüsteemis (EIS) saavad ka kodanikud võimaluse õigusloomes kaasa lüüa.

Riigikantselei võttis EISi kasutusse juba aprillis, nüüdseks on täiustatud ka kodanike võimalusi õigusloomes oma sõna sekka öelda.

Tehnokratt Peeter Marvet tõdes tänasel e-Riigi Akadeemia üritusel, et arenguruumi tehniliste lahenduste poolest on veel küll. «Praktiliselt oleme teekonna alguses – see süsteem vajab veel häälestamist.»

Kuna kodanike kaasamise võimalust EISis ei ole seni laialdaselt tutvustatud, on praeguseks oma n-ö kodanikukommentaari keskkonda lisanud vaid e-Riigi Akadeemia programmi direktor Liia Hänni. Kõik õigusloomest huvitatud inimesed on oodatud sõna sekka ütlema.

EIS on töökeskkond, kus toimub valitsusele arutamiseks ja otsustamiseks esitatavate küsimuste, Euroopa Liidu otsustusprotsessiga seotud dokumentide ning ministri määruste ja muude dokumentide asutustevaheline kooskõlastamine, esitamine ja edastamine.

Identifitseerimine ID-kaardiga

Igaühel on seal võimalik jälgida eelnõude menetlusi ning leida otsingu abil infosüsteemis olevaid dokumente ja kooskõlastamisel oleva dokumendi kohta arvamusi esitada. Selleks tuleb eelnevalt ID-kaardiga sisse logida ning seejärel saab oma nime all arvamust avaldada. Samuti saab kodanik tellida teavituse teda huvitava valdkonna eelnõude lisandumise kohta EISi.

Eelnõu koostaja saab EISi kaudu esitada eelnõu avalikule konsultatsioonile osalusveebi osale.ee.

Liia Hänni nentis tänasel esitlusel, et Eestil seisab ees suur arutelu, mida tähendab avalik õigusloome. Ta osutas, et ka riigikogul tuleks avalikkuse osalemise teema fookusesse võtta.

Infosüsteemi loomiseks viis riigikantselei läbi riigihanke, mille võitis Webmedia AS. Kokku maksis infosüsteemi loomine 403 tuhat eurot ja seda finantseeriti Euroopa Liidu struktuuritoetuste vahenditest.

Kuidas EISis toimetada, saab lähemalt vaadata YouTube’i videost, kus regionaalminister Siim Kiisler infosüsteemi tutvustab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles