Läti presidendiks valiti Andris Bērziņš

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andris Bērziņš
Andris Bērziņš Foto: Wikipedia.org

Läti parlament valis täna riigi uueks presidendiks seimi saadiku Andris Bērziņši.

66-aastane Bērziņš kogus presidendivalimiste teisel hääletusel 53 häält, praegune president Valdis Zatlers 41 häält. Hääletusel osales 99 seimi saadikut, kehtivaks loeti 97 häält, kolm saadikut otsustas mõlema kandidaadi vastu hääletada, vahendas LETA.

Täna varem peetud esimesel hääletusel sai Zatlers 43 häält, Bērziņš 50 ehk vaid ühe hääle vähem kui võiduks minimaalselt vaja.

Bērziņš sündis 22. detsembril 1944. aastal Nitaure linnas Vidzemes. Ta lõpetas 1971. aastal Riia Polütehnilise Instituudi raadioinsenerina ja hiljem ka Läti Ülikooli majandusteaduskonna tööstuse planeerimise erialal.

Bērziņšil oli edukas karjäär ettevõttes Elektrons, kus ta alustas inseneritööd 1970. aastal. Hiljem tõusis ta firma direktoriks. 1988. aastal nimetati Bērziņš avalike teenuste aseministriks.

Aastal 1990 valiti ta Rahvarinde ridadest Läti Ülemnõukogusse. Ta on üks ülemnõukogu liikmetest, kes hääletas 1990. aasta mais Läti Vabariigi iseseisvuse taastamise deklaratsiooni poolt.

Aastatel 1993-2004 oli Bērziņš Latvijas Unibanka president. 2006. aasta detsembrist 2009. aasta aprillini tegutses ta Latvenergo nõukogu ajutise esimehena.

Bērziņš üritas poliitikasse naasta 2005. aastal, kui ta osales Riia linnavolikogu valimistel Roheliste ja Põllumeeste Liidu nimekirja eesotsas, olgugi et ta valimisliidu liige ei olnud. Mullu sügisel valiti ta Roheliste ja Põllumeeste Liidu ridades seimi liikmeks.

Läti meedia teatel on Bērziņš miljonär ja Läti suurimat pensioni saav inimene. Maksuameti avaliku andmebaasi kohaselt kuulus 2006. aastal Bērziņšile 30 kinnistut mitmel pool Lätit. Näiteks 2007. aastal müüs ta enam kui 4,5 miljoni lati eest maha oma aktsiapaki firmas Lode.

Bērziņšil on esimesest abielust täiskasvanud poeg ja tütar. Kooselu arstina töötava Dacega pole ametlikult vormistatud, paaril on ühine kuueaastane poeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles