Laiksoo kaitsja: kolm kuud vanglat on kooliõpilasele pikk aeg

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Laiksoo.
Joosep Laiksoo. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja.

Joosep Laiksoo kaitsja Maano Saareväli ütles ringkonnakohtu tänast otsust kommenteerides, et kolm kuud vangistust on Laiksoole kui kooliõpilasele pikk aeg ning õppimistingimused vanglas on küsitavad.

«Me räägime õppivast inimesest – kool jääb pooleli. Vanglas ilmselt mingisugused õppimisvõimalused on ka, aga kvaliteet ja kõik muu on küsitav,» ütles Saareväli Postimees.e’le.

Tema sõnul ei ole ringkonnakohtu otsuse edasikaebamine hetkel veel kindel ning selle otsuse teeb siiski perekond Laiksoo. Seadus annab Laiksoole 30 päeva selle üle mõelda.

Vastates küsimusele, kui õigustatuks peab Saareväli kolmekuulist reaalset vangistust, ütles kaitsja: «Eks see õiglustunne pesitseb kuskil mujal – Joosepis endas ja tema perekonnas. See on nende sisemine otsus, kas nad aktsepteerivad seda või mitte.»

Õiguslik vaidlusmoment

Tema hinnangul jääb ringkonnakohtu otsuse puhul õhku just õiguslik diskussioonikoht.

«Kas kannatanul (antud juhul Hillar Koitla - toim.) lühimenetluses on olemas apelleerimisõigus ehk õigus nõuda karistuse raskendamist? Ringkonnakohus leidis, et kannatanul on see õigus, kuid siin on teatud vaidlusmoment üles jäänud.»

Saareväli nentis, et seadust saab ka teise nurga alt vaadata.

Tallinna ringkonnakohus muutis Pärnu maakohtu 31. juuli otsust Joosep Laiksood tingimisi vangistusega karistada nii, et noormees peab oma karistusest kolm kuud reaalses vangistuses ära kandma.

Õnnetuses oma mõlemad vanemad kaotanud Hillar Koitla esitas maakohtu otsuse peale apellatsioonkaebuse, sest tema pere pidas Laiksoo karistust liiga leebeks.

Olulisem karistuse kasvatuslik tähendus

Ringkonnakohtu otsuses on kirjas, et karistus peab avalikkusele näitama karistuse ähvardusel kaitstava hüve kõrget väärtust ja kaitsma seatud õiguskorda kõigi isikute huvides. Laiksoo kui inimese puhul, kellel ees terve täiskasvanu elu, tuleb kohtu hinnangul arvestada karistuse võimalikku kasvatuslikku tähendust enam kui kättemaksu avaldamist.

«Ringkonnakohtu veendumuse kohaselt on karistuse mõistmise üld- ja eripreventiivne eesmärk saavutatud, kui süüdistatavale mõistetud kahe aasta pikkusest vangistusest määrata koheselt ärakandmisele kolme kuu pikkune vangistus ning vangistus tähtajaga üks aasta ja üheksa kuud jätta tingimisi kohaldamata, allutades süüdimõistetu maakohtu otsuses nimetatud kontrollnõuete ja kohustuste täitmisele kriminaalhooldaja järelevalve all,» seisab otsuses.

Ringkonnakohus otsustas Laiksoolt ka juhtimisõiguse kolmeks aastaks ära võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles