Süürias tapeti üle poolesaja demonstrandi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaanias elav süüria naine avaldamas meelt Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu.
Jordaanias elav süüria naine avaldamas meelt Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu. Foto: SCANPIX

Süüria opositsiooni teatel avasid julgeolekujõud tule meeleavaldajate pihta, tappes üle 50 demonstrandi.

«Süüria on tunnelist alla libisemas. Me oleme kuristiku serval,» hoiatas Londonis tegutseva Süüria inimõigusorganisatsiooni liider Rami Abdel Rahman, kelle sõnul tapeti enamik meeleavaldajad pealinnast Damascusest põhjas asuvas Hamas, vahendas uudistevõrk AFP.

Rahmani sõnul avasid valitsusväed tule enam kui 50 000 inimese pihta, kes nõudsid Hamas president Bashar al-Assadi tagasiastumist. Surma sai vähemalt 48 inimest.

Kesk-Süürias asuvas Homsi linnas sai eile surma kaks , lähedal asuvas Rastanis veel kaks ning riigi kirdeosas Idlemis üks inimene.

Süüria riikliku meedia teatel sai surma aga 20 inimest, kelle seas on ka politseinikke, julgeolekutöötajaid ja tsiviilisikuid. Tule avamist rahva pihta võimud ei tunnistanud.

Võimude kinnitusel on protestijaid ja ka julgeolekujõude tulistanud relvastatud grupeeringud, kelle eesmärgiks on viia riigis läbi riigipööre. President Assadi hinnangul on riigipöördekatse taga välisriigid.

Süüria opositsioon nõuab Assadi tagasiastumist ning süüdistab võime tule avamises meeleavaldajate pihta. Inimõigusorganisatsioonide andmetel on riigis hukkunud üle 1100 ja arreteeritud vähemalt 10 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles