Valgamaalt pärit sünnitaja tõi lapse ilmale 30 km enne haiglat (56)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PHOTO: Social media
PHOTO: Social media Foto: Erakogu

Pühapäeval oli ühel lapsel ilmale tulekuga nii kiire, et kiirabil tuli sünnitus vastu võtta maantee ääres. Sündmusest pildi sotsiaalmeediasse pannud kiirabitöötaja võib nüüd ametist ilma jääda, sest kiirabijuht peab sellist käitumist sobimatuks.

«Positiivne päeva algus :) Hommikul 6:43 aitasime metsavahel autos ilmale uue ilmakodaniku Mia - palju õnne!», kirjutas Tartu Kiirabi kiirabitehnik Facebookis.

«Pühapäeval sünnitas esimene naine maantee ääres lapse, sest Valga sünnitusosakonna sulgemise tõttu ei jõutud Tartusse,» märgiti Postimehele saadetud sõnumis.

«Naine oli teel Tartusse sünnitama ja kuna sünnitustegevus käivitus roolis ning tegu oli korduvrasedusega, siis läks kiireks,» ütles Tartu Kiirabi juhataja Ago Kõrgvee. Kiirabi sõitis sünnitajale vastu ning kohtus sünnitajaga Elva ja Rõngu vahel. Tartuni oleks tulnud sõita veel u 32 km.  

«Meie vaatevinklist on see väga halvasti, et selline asi üldse sotsiaalmeediasse sattus,» sõnas kiirabijuht. Ta lisas, et selline käitumine on lubamatu ja igal juhul saab see inimene karistada. «Ma veel tõsiselt mõtlen, kas ta üldse tööle jääb,» lisas Kõrgvee. Kiirabijuhi sõnul ei peaks sellisel moel ükski meditsiiniasutus infot jagama. Kõrgvee sõnul ei oma mingit tähtsust, kas  haigla on suletud või mitte, on see lähedal või kaugel. «Sünnitus võib alata  ka Balti jaamas või mujal avalikus kohas,» lisas ta.

Õnneliku ema foto jaganud kiirabitöötaja kirjutab, et avaldas foto pere loal ning ei osanud oodata, et seda võidakse ära kasutada seoses väikeste sünnitusosakondade sulgemisega kaasnenud poliitilises võitluses.

Tartu Ülikooli kliinikumist öeldi, et Valgamaalt pärit ema ja laps on haiglas kosumisel. Mullu juulis oli Valga haigla sünnitusosakond kollektiivpuhkusel ja 25 päeva jooksul ei sündinud seal haiglas ühtegi last.

Tänavu esimesel juulil sai Valga sünnitusosakonnast ajalugu. Kuigi lootust selleks ei paista, kinnitavad selle sulgemise vastased, et võitlevad osakonna taasavamise nimel. Valga sünnitusosakonna sulgemise vastu olid elanikud andnud tuhandeid allkirju.

Viimase sünnituse võttis haigla personal Valgas vastu 27. juunil. 

Kolm päeva enne osakonna sulgemist tehtud pöördumises tervise- ja tööministrile, riigihalduse ministrile, Riigikogu sotsiaalkomisjonile ja Tartu Ülikooli kliinikumile soovis Valga vald, et osakond jääks avatuks 2019. aasta lõpuni nagu Põlvas ja et alustataks läbirääkimisi Lätiga meditsiiniteenuste vahendamise ning rahastamise osas.

Hädajuhtumiteks jääb haigla erakorralise meditsiini osakonda (EMO) valvesse ämmaemand. sünnitusabi- ja günekoloogiaosakonna viimane juhataja Ena Volmer tõdes aga, et EMOs sünnitust võtta vastu on väga raske. 

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles