Palestiina tahab Eesti abi e-riigi ülesehitamisel

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selles ruumis töötab Eesti e-valitsus.
Selles ruumis töötab Eesti e-valitsus. Foto: Raigo Pajula.

Eesti on saanud Palestiinalt palve jagada oma kogemusi e-riigi ülesehitamisel, juba praegu käivad ettevalmistused Palestiina aitamiseks e-riigi ja e-valitsuse arendamisel.

Eesti välisministri Urmas Paeti ja Palestiina Omavalitsuse välisministri Riyad al-Maliki kohtumisel Marseille’s oli kõne all ka olukord Palestiinas ning rahuprotsess.

Riyad al-Maliki sõnul on Euroopa Liidul (EL) väga tähtis roll Lähis-Ida rahuprotsessi tagamisel. Paeti sõnul peab Annapolises alustatud rahuprotsess jätkuma hoolimata järgmisel aastal veebruaris Iisraelis toimuvatest erakorralistest valimistest.

«Rahuprotsessiga tuleb kindlasti edasi minna ning see peab lõppema Palestiina riigi loomisega. Annapolise kohtumisel antud lubadustest tuleb kinni pidada ning hoiduda sammudest, mis võivad ohustada läbirääkimiste protsessi,» ütles Paet.

Samuti tuleb välisminister Paeti sõnul jätkata ELi politseimissiooniga Palestiina aladel (EUPOL COPPS), kus Eesti on esindatud. «Kindlasti on vaja pikendada ka ELi piirihaldamise abimissiooni Rafahi piiriületuspunktis,» lisas ta.

Paeti sõnul aitab Eesti kaasa Palestiina julgeoleku- ja avaliku sektori suutlikkuse tõstmisele.

«Peame rahu saavutamist Lähis-Idas väga oluliseks nii regionaalse kui ka globaalse julgeoleku seisukohalt,» märkis Paet.

Eesti otsustas möödunud aasta lõpul toetada enam kui 12 miljoni krooniga (1 000 000 USD) Annapolise kohtumise järel taaskäivitunud Palestiina-Iisraeli rahuprotsessi aastatel 2008-2010. Välisministri sõnul on see senini suurim Eesti panus üleilmsete konfliktide lahendamiseks.

«Loodame, et see aitab kaasa Palestiina riigi tekkimisele, sealhulgas tõhusate julgeolekujõudude loomisele, ning aitab ära hoida edasised relvaaktsioonid elanike vastu,» osutas Paet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles